Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Aşırı Alkol Tüketimi ve Kalp Hastalığı Riski Arasındaki İlişki Araştırıldı

Aşırı Alkol Tüketimi ve Kalp Hastalığı Riski Arasındaki İlişki Araştırıldı

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Araştırmanın Detayları

Amerika Birleşik Devletleri’nin California eyaletindeki bir sağlık kuruluşundaki 430 binden fazla hastanın verileri incelendi. Bu hastaların 2014 ve 2015 yıllarındaki alkol tüketim seviyeleri ile sonraki 4 yılda konulan koroner kalp hastalığı teşhisleri arasındaki ilişki araştırıldı.

Araştırma Bulguları

Ortalama yaşı 44 olan ve çalışma sırasında kalp hastalığı olmayan 3 bin 108 katılımcıdan, koroner kalp hastalığına yakalananların sayısı tespit edildi. Yapılan analizlerde, haftada 8 kez veya daha fazla alkol tüketen genç kadınların, daha az alkol tüketenlere göre kalp rahatsızlığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu belirlendi.

Risk Oranları

Araştırma, “son 3 ayda, günde 3 kereden fazla alkol tüketen kadın ya da 4 kereden fazla alkol alan erkeklerde” en yüksek hastalanma riskinin olduğunu ortaya koydu. Aşırı alkol tüketen kadınların orta düzeyde alkol tüketenlere göre kalp hastalığı riskinin yüzde 68 daha fazla olduğu belirlendi.

Yüksek seviyede alkol tüketen kadınların, orta derecede alkol tüketenlere göre yüzde 29, düşük seviyede alkol tüketenlere göre ise yüzde 45 daha fazla kalp rahatsızlığına yakalanma riski taşıdığı tespit edildi.

Uzman Yorumu

Araştırmacılar, aşırı alkol tüketiminin kadın ve erkeklerde kalp hastalığı riskini artırdığına dikkat çekti. Özellikle aşırı alkol tüketen kadınların kalp hastalığına yakalanma riskinin en yüksek seviyede olduğu vurgulandı. Araştırmanın sonuçları, American College of Cardiology’nin 6 Nisan’da düzenleyeceği konferansta paylaşılacak.

İlgili Yazılar