Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. İdiopatik Hipersomni: Gündüzleri Yorgunluk ve Uyku Halinin Nedeni

İdiopatik Hipersomni: Gündüzleri Yorgunluk ve Uyku Halinin Nedeni

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

İngiltere’de Bir Kadının İhmal Edilen Teşhisi

41 yaşındaki Sarah Morgan, gündüzleri sürekli yorgun hissetmeye başladığında, bu durumu sadece stresle ilişkilendirdiğini düşünüyordu. Ancak iyi bir gece uykusundan sonra bile gözlerini açık tutmakta zorlanıyordu. Bu durum, İdiopatik Hipersomni’nin (IH) bir belirtisi olarak biliniyor.

Yetersiz Uykunun Ötesinde Bir Durum: İdiopatik Hipersomni

Etkilenen kişiler, gecede on saatten fazla uyudukları halde bile gündüzleri şekerlemelere ihtiyaç duyabiliyor. Ağır vakalarda ise günlük 18 saate kadar uyuma ihtiyacı olabiliyor. Diğer belirtiler arasında beyin bulanıklığı, uykudan uyanmakta zorlanma, baş ağrıları, kafa karışıklığı ve eşya kaybı yer alıyor.

Tedavi Edilmediğinde Tehlike Yaratabilir

Dr. Paul Reading, IH’nin yeterince tanınmadığını ve sıklıkla sakatlığa yol açtığını belirtiyor. Bu durum, depresyon gibi diğer durumlarla karıştırılabildiği için doğru teşhis ve tedavi gerektiriyor. IH’nin belirtileri, etkilenen kişilerin hayatlarını olumsuz etkileyebilecek düzeyde şiddetli olabiliyor.

Nedeni Tam Olarak Bilinmiyor, Ancak Tanımlayıcı Özellikleri Var

Dr. Alanna Hare, gündüz aşırı uykulu olmanın yetersiz uyku kalitesi veya miktarıyla ilişkili olabileceğini belirtiyor. İH’nin nedeni tam olarak bilinmese de tanımlayıcı özellikleri bulunuyor. Bu durum genellikle kaliteli bir gece uykusundan sonra bile aşırı uyku ihtiyacını içeriyor.

İdiopatik Hipersomni, 25.000 yetişkini etkilediği tahmin edilen bir durumdur. Bu durum, gündüz aşırı uykululuk, mikro uykular ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen belirtilerle kendini gösterebilir.

İlgili Yazılar