Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Türkiye’nin enerji sektöründe önemli bir yere sahip olan rüzgar enerjisi, son yıllarda hızla gelişim gösteriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, ülkemizde faaliyet gösteren rüzgar sanayi tesisleri içinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu tesisi bulunuyor. Yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu ise…
Türkiye’nin enerji sektöründe önemli bir yere sahip olan rüzgar enerjisi, son yıllarda hızla gelişim gösteriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, ülkemizde faaliyet gösteren rüzgar sanayi tesisleri içinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu tesisi bulunuyor. Yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu ise sektörde faaliyet gösteriyor.
Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanındaki yatırımları artarak devam ediyor. Ülkemizde günlük elektrik üretimindeki rüzgar enerjisi payı yaklaşık olarak %14 seviyesinde bulunuyor. Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan çeşitli projelerle bu oranın artması hedefleniyor. Türkiye, 2035 yılına kadar 33 bin megavatlık yenilenebilir elektrik kurulu güç kapasitesini 120 bin megavata çıkarmak için çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.
Ülkemizin rüzgar santrali ekipman imalatının ekonomik değeri 2,2 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. Bu alana yapılacak yatırımlarla Türkiye’nin potansiyelinin 10 milyar doları aşabileceği hesaplanıyor. Türkiye’de 7 bölgede faaliyet gösteren 280 rüzgar santrali ve 4 binden fazla türbinle rüzgardan enerji üretilirken, toplam kurulu güç 13 bin 43 megavata ulaşmış durumda.
Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründeki gelişmeler, sadece enerji üretimine değil aynı zamanda ekonomiye de olumlu katkılar sağlıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payının arttırılması hedeflenirken, yerli üretimin geliştirilmesi ve kalifiye insan kaynağının artırılması da sektöre değer katıyor. Türkiye, artan enerji talebini karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak adına yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarını sürdürüyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]