2020 Yılında Başlayan Mücadele Devam Ediyor Akdeniz’de popülasyonu hızla artan zehirli ve istilacı balon balıkları, son yıllarda ekosistem ve insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. İçerdikleri tetrodotoksin adlı, siyanürden daha tehlikeli bir toksin içeren bu balıklar, balık popülasyonunu olumsuz etkileyerek ekonomik kayıplara yol açıyor. 28 Milyon Balığın Ekosisteme Girişi Önleniyor Tarım ve Orman Bakanlığı,…
Akdeniz’de popülasyonu hızla artan zehirli ve istilacı balon balıkları, son yıllarda ekosistem ve insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. İçerdikleri tetrodotoksin adlı, siyanürden daha tehlikeli bir toksin içeren bu balıklar, balık popülasyonunu olumsuz etkileyerek ekonomik kayıplara yol açıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında başlattığı balon balığı avcılığı desteklemeleri sayesinde 373 bin 494 balon balığının avlanmasını sağladı. Böylelikle 28 milyon 12 bin 50 balon balığının ekosisteme girişi engellendi. Bu destekleme programıyla sucul biyoçeşitliliğin korunması ve balıkçıların desteklenmesi hedefleniyor.
Plajlara bırakılan balon balıkları çevre kirliliğine neden olurken, bu durum plaj ziyaretçileri ve denizciler arasında tepkilere neden oldu. Bakanlık, balon balığına karşı ciddi yaptırımlar uyguluyor. Sahile bırakanlara ve izinsiz avlayanlara ciddi para cezaları kesiliyor.
Stoktaki balon balığı oranını azaltmak amacıyla 2025-2026 yıllarında balıkçılara doğrudan destek verilecek. Benekli balon balığı için destekleme fiyatı yüzde 100 artırılarak 25 TL’ye yükseltilirken, diğer türler için destek oranı yüzde 400 artırılarak 10 TL’ye çıkarıldı.
Balon balıklarının oluşturduğu tehditlere karşı yürütülen mücadele, dengeli bir ekosistemin korunması ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için önemli adımların atılmasını sağlıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]