Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Türkiye’de Yürütülen Halkalama Çalışmalarıyla Kuş Popülasyonları Araştırılıyor

Türkiye’de Yürütülen Halkalama Çalışmalarıyla Kuş Popülasyonları Araştırılıyor

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Türkiye’de Halkalama Çalışmaları

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Türkiye’de yürütülen halkalama çalışmalarıyla kuşların göçleri ve popülasyon dinamikleri araştırılıyor. Kuşların tür, yaş ve cinsiyet gibi bilgileri kaydedilerek halkalarının takılması işlemine “halkalama” deniyor.

Ulusal Halkalama Programı

2002’de başlatılan Ulusal Halkalama Programı (UHP), Türkiye’de düzenli halkalama çalışmalarının temelini oluşturuyor. Program kapsamında farklı istasyonlar ve tür bazlı çalışmalarla kuşların takibi genişletiliyor.

Kelaynakların Halkalanması

Özel lisansa sahip veterinerlerce halkalanarak takip edilen kelaynaklar, ülkedeki soyunun tükenmesinin önüne geçilmesine yardımcı oluyor. 2023 yılında 57 kelaynak yavrusu biyometrik ölçümleri alınarak kaydedildi.

Flamingo ve Turna Halkalamaları

Geçen yılda İzmir Gediz Deltası’nda flamingolar, Ankara ve Ege üniversiteleri ile FAO işbirliğiyle Las vegas slot oyunu halkalandı. Aynı zamanda nesli tehlike altında olan turnalar için üreme, beslenme ve kışlama alanlarının belirlenmesi amacıyla halkalama çalışmaları yürütülüyor.

Türkiye’deki Halkalama Çalışmaları

Geçen yıl DKMP Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen halkalama çalışmaları sonucunda 23 bin 794 kuş halkalandı. Karabaşlı ötleğen, kızılgerdan, çıvgın gibi türler en fazla halkalanan kuşlar arasında yer aldı.

Bakan Yumaklı’nın Açıklamaları

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaban hayatının korunması ve geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak, halkalama çalışmalarının yaban hayatının korunmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.

İlgili Yazılar