Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Gazi ve Çukurova Üniversitelerinden Ortak Çalışma: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi

Gazi ve Çukurova Üniversitelerinden Ortak Çalışma: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Gazi ve Çukurova Üniversiteleri’nden Ortak Çalışma

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Çeltikçi ile Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu’nun ortak yürüttüğü bilimsel çalışma, Kanada’da hazırlanan belgeselde ve The New York Times’ta makale olarak yer aldı.

Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi

Doç. Dr. Emrah Çeltikçi, günlük hayatta kullanılan ürünlerin neredeyse tamamında plastik bulunduğunu belirterek, plastiklerin vücuttaki etkileri üzerine yapılan araştırmaların önemine vurgu yaptı. Çeltikçi, yapılan araştırmalarda mikroplastiklerin beyin hücrelerinde tespit edildiğini ve bu durumun farklı hastalıklarla ilişkisinin incelendiğini açıkladı.

Araştırma Sonuçları ve Dünya Çapında Değerlendirme

Doç. Dr. Çeltikçi, yürütülen çalışmanın ön sonuçlarının uluslararası bir tıp dergisinde yayımlanmak üzere gönderildiğini belirtirken, betwild twitter mikroplastiklerin beyindeki etkilerinin demans, MS, Alzheimer gibi hastalıklara neden olup olmadığının da araştırılacağını ifade etti. Çalışmanın sonuçları, plastiklerin zararları konusundaki farkındalığı artırmak amacıyla bir belgeselde ve The New York Times’ta makale olarak yer aldı.

Ulusal ve Uluslararası İlgi

Çeltikçi’nin açıklamalarına göre, yapılan çalışma hızla uluslararası alanda ilgi gördü. Birçok ülkeden AR-GE çalışmalarının devamını ülkelerinde yapmak isteyen teklifler geldi. Kanada’da plastiklerin etkileri üzerine belgesel hazırlayan bir grup, Türk bilim insanlarının çalışmasını keşfederek belgeselde yer verdi ve çalışma dünya çapında ses getirmeye başladı.

İlgili Yazılar