İnsan Kök Hücreleriyle Görme Yetisinin Geri Kazanılması Operasyondan iki yıl sonra, dışarıdan bakıldığında üç kişinin kornealarının daha şeffaf bir görünüm kazandığı gözlendi. Bu durum, limbal kök hücre yetmezliği (LSCD) olan dört katılımcıda iyileşme sağlandığını gösterdi. LSCD, korneada yara dokusu birikimine yol açan bir rahatsızlıktır ve normalde korneayı destekleyen kök hücrelerin işlevini kaybetmesi sonucu ortaya çıkar….
Operasyondan iki yıl sonra, dışarıdan bakıldığında üç kişinin kornealarının daha şeffaf bir görünüm kazandığı gözlendi. Bu durum, limbal kök hücre yetmezliği (LSCD) olan dört katılımcıda iyileşme sağlandığını gösterdi. LSCD, korneada yara dokusu birikimine yol açan bir rahatsızlıktır ve normalde korneayı destekleyen kök hücrelerin işlevini kaybetmesi sonucu ortaya çıkar.
İndüklenmiş pluripotent kök hücreler (iPSC), embriyonik benzeri bir duruma yeniden programlanarak istenilen hücre tipine dönüşebilen kök hücrelerdir. Bu teknoloji sayesinde, Japonya’daki Osaka Üniversitesi Hastanesi’nde sağlıklı insan kan hücrelerinden elde edilen iPSC’ler kullanılarak görme yetisi geri kazanıldı. Uygulamalar hala deneysel ve riskli olsa da, bu yöntemle dört hastanın tamamında görme iyileşmesi gözlendi.
Araştırmacılar, bağışıklık sisteminin nakledilen hücrelere tepkisi gibi zorlukları aşmak için gelecekte çok merkezli klinik deneyler yapmayı planlıyor. Bu umut verici ancak hala deneysel olan çalışmalar, kök hücre teknolojisinin göz hastalıklarının tedavisinde yeni bir dönemi başlatabileceğini gösteriyor. Çalışmanın sonuçları The Lancet dergisinde yayımlandı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]