Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Gezeravcı, Uzayda Yapılan Deneyler Hakkında Bilgi Verdi

Gezeravcı, Uzayda Yapılan Deneyler Hakkında Bilgi Verdi

Kalın Haber Kalın Haber - - 3 dk okuma süresi

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Yapılan Deneyler

Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) gerçekleştirilen bir dizi deney hakkında bilgi verdi. Bu deneyler, uzay yolculuklarının astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecine olan etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır.

MİYELOİD Deneyi

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Güneş Esendağlı’nın proje yürütücüsü olduğu “MİYELOİD” deneyi, uzayda maruz kalınan faktörlerin astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Deney, miyeloid kökenli baskılayıcı hücrelerin (MKBH) kanser için öncül lezyonlar olup olmadığını incelemektedir. Bu deneyin sonuçları, uzay yolculuklarının bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar üzerindeki potansiyel etkilerini ortaya koymayı hedeflemektedir.

MİYOKA Deneyi

Astronot Gezeravcı, uzay ve savunma sanayisine kurşunsuz lehimleme konusunda kritik bilgiler sağlamak amacıyla “MİYOKA” deneyini gerçekleştirmiştir.

UYNA Deneyi

Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar (UYNA) deneyi, Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır.

MESSAGE Deneyi

“MESSAGE” deneyi, uzayda yer çekimsiz ortamdan etkilenen henüz keşfedilmemiş genlerin ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisinin araştırılmasını hedeflemektedir.

PRANET Deneyi

Gezeravcı, Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerisi olan “PRANET” deneyini gerçekleştirmiştir. Bu deney, endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştırmaktadır.

gMETAL Deneyi

TÜBİTAK MAM’dan Prof. Dr. İskender Gökalp ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil’in proje yöneticisi olduğu “gMETAL” deneyi, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlamaktadır.

EXTREMOPHYTE Deneyi

“EXTREMOPHYTE” deneyi, Tuz Gölü’nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştırmayı sürdürmektedir.

CRISPR-GEM ve UzMAn Deneyleri

“CRISPR-GEM” deneyi, gelecekte uzayda yaşayacak insanların ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrol için yeni bitkiler geliştirmeyi hedeflemektedir. “UzMAn” deneyi ise mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılabilirliğini araştırmaktadır.

ALGALSPACE ve VOKALKORD Deneyleri

Gezeravcı, “ALGALSPACE” deneyiyle uzay ortamında alglerin, karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme ve yaşam destek alanlarında kullanılmasını araştırmaktadır. Ayrıca, “VOKALKORD” deneyiyle düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanması amaçlanmaktadır.

OKSİJEN SATURASYONU Deneyi

“OKSİJEN SATURASYONU” deneyi, yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesinin hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanmasını hedeflemektedir.

İlgili Yazılar