Kalın Haber

Turkovac mı Sınovac mı?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Turkovac mı Sınovac mı?

Turkovac mı Sınovac mı?

- - 2 dk okuma süresi

Yerli aşı Turkovac için çalışmalar hızla devam ediyor. Aşının faz 3 araştırması haziran ayında başlamıştı. Aşının 40 binden fazla gönüllüye uygulanacağı faz çalışması sürerken, Sinovac aşısı ile karşılaştırıldığı yeni bir çalışma daha başlatıldı.

Karşılaştırma çalışmasında Türkiye’nin her yerinden iki doz aşısını yaptırmış, üzerinden üç ay geçmiş ve koronavirüs geçirmemiş kişiler gönüllü olabiliyor. Kriterleri sağlayan kişilere E-Nabız’dan gönüllü olabileceklerine dair mesaj gidiyor. Gönüllü olan kişiler 3. Doz için sağlık merkezine gittiğinde Turkovac ya da Sınovac aşılarından biri uygulanıyor.

Hem gönüllü hem de aşıyı uygulayan sağlık görevlisi hangi aşının uygulandığını bilmiyor. Bir hemşire kişiye sistemin atadığı aşıyı,, uygulamayı yapacak olan hemşireye veriyor. Koronavirüs geçirmemiş olmak da kriterlerden biri olduğu için aşı uygulaması öncesinde gönüllülerden negatif sonuçlu PCR testi ve kan tahlili alınıyor.

Aşı uygulamasından sonra gönüllülerden yan etkileri raporlamaları isteniyor. Gönüllüler hangi aşının uygulandığını 80 gün sonra öğrenebiliyor. Bu çalışmayla aşının etkinlik ve güvenliğinin test edilmesi hedefleniyor. 200’den fazla gönüllü ile çalışılması planlanıyor.

Yeterli sonuçların elde edilmesi durumunda üç aylık bir sürenin sonunda yerli aşının etkinliğinin belli olması bekleniyor. Uzmanlar, “sonuçların olumlu olması durumunda üçüncü doz aşı uygulaması için yerli aşının erken dönemde devreye girmesini bekliyoruz” diyor.
 
 
 

İlgili Yazılar