Deniz salyası Marmara’dan toplanan doğal bakteriler ile temizlenebilir mi? Uzmanlar bu sorunun yanıtını arıyor.
“DENİZ BAKTERİLERİ SALYA KİRLİLİĞİNİ TEMİZLEYECEK”
Marmara’daki deniz salyası nasıl temizlenecek? Bunun için çeşitli adımlar atılıyor, çeşitli projeler geliştiriliyor. İstanbul Üniversitesinden Prof. Gülşen Altuğ ve ekibi çalışma başlattı. Yenikapı’da belirlenen alanda deniz salyaları doğal bakterilerle yok edilmeye çalışılacak. 3 gün önce başlayan çalışmanın önümüzdeki günlerde sonuç vermesi bekleniyor. CNN TÜRK’e konuşan Prof. Dr. Gülşen Altuğ, “Biz deniz bakterilerini kullanarak doğal ortamdaki kirliliğin, doğal ortam bakterileri ile giderilmesi noktasında çalışmamız vardı. Bunun sonuçlarını laboratuvarda aldık. Sahada uygulamak istedik ve çalışmayı başlattık” dedi.
BAKTERİ SALYAYI NASIL TEMİZLİYOR?
İstanbul Yenikapı’daki bir alan pilot bölge seçildi. Bariyerlerle kapatılan bölgede 3 gün önce çalışmalar başladı. Deniz salyasını yok edecek bakterilerin seçimi için 2000’li yıllardan itibaren izole edilen ve laboratuvarda uyutulan bakteriler kullanıldı. Uygun yapıdakiler seçildi, bakteriler arasından bir karışım oluşturuldu. Prof. Dr. Gülşen Altuğ, “Müsilaja bağlı bir organik madde birikimi olduğu için ortamda, bakterilerin bu konuda yetersiz kaldığı ve çözünmeye hazır olan birikmiş olan organik maddeyi çözmediğini görüyoruz. Doğanın kendi normal akışında görev yapan bakterilere bir takviye olması amacıyla müsilajın olduğu yerde uyguluyoruz. Başlangıçta yüzeyde her tarafa eşit dağılacak şekilde uygulama yapıyoruz. Sıcaklık, PH, oksijen, tuzluluk değerleri ve bakteri sayılarını takip ediyoruz.” açıklamasını yaptı.
Uygulama belli aralıklarla yapılıyor. Salyanın doğal yollarla imha edilmesi bekleniyor. İncelemeler olumlu sonuç verirse proje tüm Marmara genelinde uygulanacak.