1.000.000 AVRO TUTARINDA HİBE DESTEĞİ SAĞLAYACAK KÜLTÜR VE SANAT YOLUYLA DEĞİŞİM İÇİN DİYALOG (elele) PROJESİNİN BASIN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ!
“Kültür ve Sanat Yoluyla Değişim İçin Diyalog (elele) Projesi”nin basın toplantısı 15 Ekim 2021 Cuma günü saat 15.00’da Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nde yüz yüze ve çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Uçan Süpürge Vakfı ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) konsorsiyumu ile yürütülen proje, Avrupa Birliği’nin Sivil Toplum Aracı ve Medya Programı, “Kültür için Temel Haklar” kapsamında 2.000.000 avro ile destekleniyor.
Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Malatya, Mardin… Sizlere “merhaba” diyoruz!
Video gösterimlerinin tamamlanmasıyla birlikte Proje Direktörü Gizem Beştaş, “Size merhaba diyoruz!’ vurgusuyla açılış konuşmasını yaptı. elele’yi “Bir yürüyüş, bir bekleyiş, bir özleyiş, bir duruş, bir arayış… Sanatın ilhamıyla her zaman genç kalan rengârenk bir varoluş…” olarak betimleyen Beştaş, konuşmasında projenin genç kadın ve genç erkekler arasındaki kültürler ve inançlararası diyaloğu, kültür ve sanatın birleştirici ve iyileştirici yönüyle artırarak birlikte iyi yaşamı güçlendirme hedefine ve projenin pilot illerinde; Dicle ve Fırat havzasında bulunan kadim topraklara sahip Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Malatya ve Mardin’de düzenlenecek kültür ve sanat etkinliklerine değindi.
Kültür ve Sanat için Toplam 1.000.000 Avro Hibe Çağrısı!
Beştaş, Türkiye’de elele Projesi ile kültür ve sanat alanında aktif faaliyet gösteren STÖ’lerinin yarattığı etkinin tabana yayılması amacıyla, iki ayrı çağrıda toplam 1 milyon avro hibenin dağıtılacağı ELELE DESTEK’in ilk çağrısının 15 Ekim 2021 tarihi itibariyle alınmaya başlanacağını duyurdu.
Sanat, İcatlara İlham Oldu…
Proje direktörünün açılış konuşmasının ardından proje ortakları adına konuşmasını yapan TOBAV Genel Başkanı Solist Sanatçı Mehmet Yılmaz, insanlığın varoluşundan bu yana sanatın ve diyaloğun önemini vurguladı.
Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Sivil Toplum Örgütlerine 45 milyon Avroluk desteği var!
Yılmaz’ın konuşmasının ardından son konuşma, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Kültür ve Medya Programları Yöneticisi Seda Erden elele Projesi’nin; ifade özgürlüğü, diyalog, hoşgörü, ayrımcılıkla mücadele ve bireysel özgürlüklerin desteklenmesi için kültürel değişimlere destek sağlayan Temel Haklar için Kültür Programının bir parçası olduğunu vurgulayarak Avrupa Birliği’nin sivil topluma sağladığı destekleri sıraladı. Kültür başlığının, AB’nin Türkiye ile ilişkilerinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu. Bunun somut göstergesi olarakta 2006 yılından bu yana yaklaşık 45 milyon Avro tutarındaki bütçeyle hayata geçirilen bir dizi önemli programı belirtti. Son olarak, AB ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sürdürülen ortak projelere dikkat çekerek Sinop’taki tarihi cezaevi binasini AB fonlariyla bir kültür sanat ve merkezine dönüştürüldüğünü, Gaziantep’te ise ilk ulusal arkeoloji enstitüsü kurma çalışmalarına AB’nin desteğini ekledi. Tüm bu çalışmaların AB’nin Türkiye ile paylaştığı ortak kültür mirasa verdiği önemi ortaya koymakla kalmayıp aynı zamanda ortak bir geleceği birlikte inşa etmek için büyük çaba sarf ettiğini de gösterdiğini vurguladı.
Basın toplantısı, yüz yüze ve çevrim içi olarak gelen soruların yanıtlanmasıyla tamamlandı.