Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. İşsizlik Sigortası Fonu ve İşleyişi

İşsizlik Sigortası Fonu ve İşleyişi

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

İşsizlik Sigortası Fonu’nun Geçmişi ve Amacı

1999 yılında kurulan İşsizlik Sigortası Fonu, işsiz kalan sigortalıların gelir kaybını telafi etmek amacıyla kurulmuştur.

Fonun Gelir Kaynakları ve Büyüme Süreci

İşsizlik Sigortası Fonu, sigortalının brüt kazancı üzerinden yüzde 2 işveren, yüzde 1 sigortalı kesintileri ve yüzde 1 devlet payı geliriyle büyümektedir. Geçen yılı 196 milyar 950 milyon 756 bin lirayla kapatan fon, 2024’ün ilk üç aylık döneminde 21,3 milyar lira büyüyerek 218 milyar 266 milyon liralık varlığa ulaşmıştır.

İşsizlik Ödeneği Detayları

İşsizlik ödeneği hesaplamasında sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınmaktadır. Ödenek miktarı, asgari ücretin yüzde 80’ini aşamamaktadır. 2024 yılında 4 ay çalışıp işsiz kalan bir kişi için işsizlik ödeneği en düşük 7 bin 940 lira, en yüksek 15 bin 880 lira olarak uygulanmaktadır.

Ödeme Şartları ve Süreleri

İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için kişinin belirli şartları sağlaması gerekmektedir. Bunlar arasında kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdine tabi olmak, belirli gün sürelerinde prim ödemiş olmak ve İŞKUR’a başvurmak yer almaktadır. Ödeme süresi, sigortalının ödemiş olduğu prim gün sayısına göre belirlenmektedir.

İlgili Yazılar