Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Celal Kadooğlu: Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hububat İhracatında Önemli Artışlar Yaşandı

Celal Kadooğlu: Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hububat İhracatında Önemli Artışlar Yaşandı

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Makarna İhracatında Liderlik, Tatlı Bisküvi ve Gofretlerde Yüzde 35 Artış

Celal Kadooğlu, bölgede temel gıda ürünleri arasındaki makarna ihracatının ilk sırada yer aldığını belirtti. Buğday unu, ayçiçek tohumu yağı ve tatlı bisküvi-gofretlerin ise onu takip ettiğini açıkladı. Tatlı bisküvi ve gofretlerde ihracatın %35’e, kakaolu mamullerde %45’e yaklaştığını, kakaosuz şeker ve şeker mamulleri ihracatındaki artış oranının ise yaklaşık %120 olduğunu aktardı.

Irak’a Yönelik İhracat ve Beklentiler

Kadooğlu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatını %10 artırarak 836,5 milyon dolara taşıdığını belirtti. Irak’ın gıda ürünleri ithalatına getirdiği kısıtlamaların sektörel ihracata etkilerini değerlendiren Kadooğlu, Güneydoğu Anadolu’daki firmaların ayda ortalama 100 milyon dolar tutarında temel gıda ürünü sattığını vurguladı. Bu veriler, sektörün Irak’a toplam ihracatının yarıdan fazlasının Güneydoğu Anadolu’dan yapıldığını gösteriyor. Türkiye’nin ilk çeyrekteki toplam 3,1 milyar dolarlık hububat ihracatı içinde Irak’ın payının 583 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Kadooğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın nisan ayında gerçekleştirmesi planlanan Irak ziyaretinin iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişimine büyük katkı sağlayacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

İlgili Yazılar