Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. ABD Ekonomisi Dördüncü Çeyrekte Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

ABD Ekonomisi Dördüncü Çeyrekte Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

ABD GSYH Yüzde 3,4 Artışla Büyüdü

ABD ekonomisi, bu yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3,4 büyüyerek beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi. ABD Ticaret Bakanlığı, ekim-aralık dönemine ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verisine ilişkin nihai tahminlerini açıkladı. Buna göre, ABD’de GSYH yılın dördüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 3,4 arttı.

2023’te Yüzde 2,5 Büyüme

ABD ekonomisi, 2023 yılında genel olarak yüzde 2,5 büyüdü. Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,2, ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 ve üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9 büyüme kaydeden ABD ekonomisi, 2022 yılında ise yüzde 1,9 büyüme performansı göstermişti.

Geçen Yılın Dördüncü Çeyreğindeki Büyüme Unsurları

Geçen yılın dördüncü çeyreğinde ABD ekonomisinin büyümesinde **tüketici harcamaları**, **eyalet ve yerel hükümet harcamaları**, **ihracat**, **konut dışı sabit yatırım**, **federal hükümet harcamaları** ve **konut sabit yatırımlarındaki artışlar** etkili oldu. Aynı dönemde **özel envanter yatırımları** azalırken, **ithalat** artış gösterdi.

Revizyon ve Fiyat Endeksi Değişiklikleri

Geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH’deki revizyonda öncelikli olarak **tüketici harcamaları** ve **konut dışı sabit yatırımlardaki yukarı yönlü revizyonlar** dikkat çekti. **Özel envanter yatırımındaki aşağı yönlü revizyonlar** ise kısmen dengelendi. Aynı dönemde **kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi** artışı yüzde 1,8 olarak korundu. **Gıda ve enerji harcamaları hesaba katılmadığında**, **çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi** ise yüzde 2,1’den yüzde 2’ye revize edildi.

İlgili Yazılar