Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Yenidoğan Tarama Programı ile Bebeklerde Kalıtsal Hastalıklar Erken Tanınıyor

Yenidoğan Tarama Programı ile Bebeklerde Kalıtsal Hastalıklar Erken Tanınıyor

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Yenidoğan Tarama Programı Nedir?

Türkiye’de 1987 yılından bu yana uygulanan Yenidoğan Tarama Programı, bakanlık öncülüğünde yürütülen bir sağlık programıdır. Bu program sayesinde bebeklerde bazı kalıtsal hastalıkların **erken dönemde tespit edilmesi** ve tedavi edilmesi hedeflenmektedir.

Hangi Hastalıklar Taratılıyor?

Program kapsamında şu anda 6 genetik hastalığın taraması yapılmaktadır. Bunlar arasında **fenilketonüri (FKU), konjenital hipotiroidi (KHT), biyotinidaz eksikliği (BE), kistik fibrozis (KF), konjenital adrenal hiperplazi (KAH) ve spinal musküler atrofi (SMA)** bulunmaktadır.

Test Nasıl Yapılıyor?

Yenidoğan Tarama Programı kapsamında bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan örneği ile gerçekleştirilmektedir. Bu işlem, iğneyle minik bir delik açılarak yapılır. Kan örneği, özel filtre kağıtlarına damlatılarak hastalıklar incelenir.

Test Sonuçları ve Tedavi

Geçen yıl 930 binden fazla bebek tarandı ve 5 binden fazla bebekte kalıtsal hastalık tespit edildi. Erken tanı sayesinde bebeklerin sağlık sorunlarının önüne geçilmiş, tedaviye yönlendirilerek kalıcı zararlar engellenmiştir. Normal çıkan test sonuçlarında ailelere bildirim yapılmazken, şüpheli sonuçlarda ailelere ulaşılıp detaylı tetkikler için yönlendirme yapılmaktadır.

Yenidoğan Tarama Programı, bebeklerin sağlıklı bir geleceğe adım atmalarını sağlayarak toplum sağlığına önemli katkılar sunmaktadır.

İlgili Yazılar