Kalın Haber

Yeni yargı paketi çalışmaları hızlandı
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Yeni yargı paketi çalışmaları hızlandı

Yeni yargı paketi çalışmaları hızlandı

- - 2 dk okuma süresi

ÇEVRE İÇİN ÖZEL MAHKEME KURULMASI ÇALIŞMALARI VAR

Önümüzdeki dönemde Meclis’te yasalaştırılacak yeni reform düzenlemeleri hummalı şekilde yürütülüyor. Türkiye ve dünyada iklim değişikliği ile birlikte yaşanan çevre felaketleri, paylaşılamayan enerji alanları ve imar konularına yönelik uyuşmazlıkların artması üzerine harekete geçen hükümet, “çevre, imar ve enerji alanları için özel mahkemeler” kurmaya hazırlanıyor.

ADLİ TIP İÇİN “HEDEF SÜRE UYGULAMASI” ÇALIŞMASI

Çevre felaketleri ve çevre sorunlarına yönelik özel ihtisas mahkemeleri kurulacak. Sürekli tartışma konusu olan imar ve enerji alanlarında özel mahkemeler devreye alınacak. Ayrıca aylarca süre alan adli tıp süreçlerinin kısaltılması için de Adli Tıp Kurumu’nda “hedef süre uygulaması” hayata geçirilecek.

Makul sürede yargılanma hakkının ihlali konusundaki başvuruları incelemek ve tazmin etmek üzere etkili bir mekanizma oluşturulacak. İhlaller etkili bir şekilde tazmin edilecek. Bu talepler bireysel başvuru ile Anayasa Mahkemesi’nin önüne taşınmadan çözüme kavuşturulacak. 20 yıl ve üstü gibi belirli bir mesleki kıdeme sahip hâkim ve savcılar için coğrafi teminat getirilecek. HSK isteği olmaksızın, başka yere atanamayacak.

HAKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI MODELİNE GEÇİLECEK

HSK’nın verdiği disiplin kararlarına karşı yargısal denetim mekanizması genişletilecek. Hâkimler ve Savcılar Kanunu’ndaki disiplin cezaları daha objektif ölçütlerle yeniden belirlenecek. Hâkim ve savcı yardımcılığı modeline geçilecek. Adli ve idari yargıda, görevsizlik ve yetkisizlik kararlarından dolayı uzun yargılamaların önüne geçilecek şekilde yeni bir model oluşturulacak. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, AB müktesebatı çerçevesinde gözden geçirilecek ve uyumlaştırma çalışmaları tamamlanacak. Böylece kişisel verilere koruma kalkanı güçlendirilecek.

İlgili Yazılar