Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Eğitim
  4. »
  5. Üniversitelerin Deprem Bölgesindeki Çalışmaları Öne Çıkıyor

Üniversitelerin Deprem Bölgesindeki Çalışmaları Öne Çıkıyor

Kalın Haber Kalın Haber - - 3 dk okuma süresi

Üniversitelerin Yayın ve Öğrenci Sayıları

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem bölgesinde yer alan 18 devlet ve vakıf üniversitesi, 2024 yılında 11 bin 734 ulusal ve uluslararası yayın gerçekleştirdi. Bölgedeki üniversitelerin toplam yayın sayısı Türkiye ortalamasının üzerinde, ortalama yayın sayısı ise 651 olarak belirlendi. Aynı dönemde bu üniversitelerde 402 bin 121 öğrenci eğitim görürken, 16 bin 200 öğretim elemanı görev yapıyor.

Proje ve Patent Çalışmaları

Deprem bölgesindeki üniversitelerin bilimsel, teknolojik ve sosyal sorumluluk alanlarında yürüttükleri proje ve patent çalışmaları oldukça dikkat çekici. Örneğin, İnönü Üniversitesi’nin “Robot Destekli Çerçevesiz Stereotaktik Beyin Biyopsi Sistemi” buluşu patente sahipken, Çukurova Üniversitesi yapay zeka alanında önemli çalışmalar yürütüyor. Dicle Üniversitesi ise tıbbi tanı ve tedavi süreçlerine yönelik “Manyetik Nanoparçacıklara Tutturulmuş Ajanlarla Tüberkülozun Hızlı ve Kolay Tanısı” çalışmasıyla öne çıkıyor.

Öne Çıkan Projeler

Gaziantep Üniversitesi “Süper Tarhana”yı geliştirirken, Fırat Üniversitesi doğal afetler sonrası durum değerlendirmesi için yapay zeka destekli yeni bir yaklaşım geliştirdi. Diğer yandan, Harran Üniversitesi Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’ni tekrar faaliyete geçirerek bilimsel araştırmalara destek olmayı sürdürüyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi ise “Topraklama Sisteminin Direncini Kapasitif Prob Kullanarak Ölçmeye Yarayan Sistem ve Kullanım Yöntemi” çalışmasıyla uluslararası patent aldı.

Benzer Çalışmalar

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin geliştirdiği “Virüslerin Temasla Yüze Bulaşmasını Engelleyen Cihaz” çalışması, sağlık alanında önemli bir adım olarak dikkat çekiyor. İskenderun Teknik Üniversitesi ise “Down Sendromlu Çocukların Eğitimi İçin İnsansı Robot Destekli Türkçe Diyalog Uygulaması” projesiyle fark yaratıyor. Malatya Turgut Özal Üniversitesi ise kanser araştırmalarına yönelik önemli bir sentez projesiyle patent sahibi oldu.

Bu çalışmalar, deprem bölgesindeki üniversitelerin bilimsel üretkenlikleri ve sosyal sorumluluk projeleriyle örnek çalışmalar gerçekleştirdiğini gösteriyor.

İlgili Yazılar