Kalın Haber

'Türkiye, 'Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın dışında kalmamalı'
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Siyaset
  4. »
  5. ‘Türkiye, ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın dışında kalmamalı’

‘Türkiye, ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın dışında kalmamalı’

- - 3 dk okuma süresi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile AB bünyesindeki üreticilerin artık karbon emisyonu konusunda esnek politikalar izleyen ülkelerle iş birliği yapmayacağını belirterek, “Türkiye bu yönde adımlar atmalıdır.” dedi.

Ahmet Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa’nın iklim değişikliği ve çevresel bozulmanın önüne geçmek amacıyla ekosistemi koruyarak yenilikçi, verimli ve rekabetçi bir büyüme stratejisiyle “Avrupa Yeşil Mutabakatı” ile yeni bir yol haritasını hayata geçirdiğini belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Avrupa’da mutabakatın başlaması yönündeki baskıyı artırdığını ifade eden Akın, 17 AB üyesinin de bu anlamda girişimde bulunduğunu bildirdi.

Akın, mutabakat kapsamında teknolojik ve dijital dönüşüm, iklim duyarlı ekonominin yaratılması, yeşil yatırım ve faaliyetlere destek verilmesi, sanayi ve binalarda enerji verimliliğinin artırılması yönünde hedefler olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Yeşil mutabakat, teknolojik dönüşüm ve ekonomik büyümede yeni bir yol arayışını ifade ediyor. Türkiye, yeşil mutabakatın dışında kalmamalı. Türkiye, ihracatının yarısını Avrupa’ya yapıyor. Avrupa, yeşil mutabakata geçerken ilişkili ülkelere de ciddi birtakım yükümlülükler getiriyor. Avrupa, 2050 yılında iklim etkisi sıfır olan bir kıta yaratmak istiyor. Bunu sağlamanın temel yolu fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği yatırımlarından geçiyor. İklim hedeflerine ulaşmanın tek yolu temiz enerjiden geçiyor.”

“TÜRKİYE’YE ÖZEL YEŞİL MUTABAKATIN HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR”

Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın bütün ihracat ve finansman süreçlerini etkileyeceğine ve Türkiye’nin bu konuda bir yol haritası hazırlaması gerektiğine işaret eden Akın, “Yeşil mutabakatla birlikte AB bünyesindeki üreticiler artık karbon emisyonu konusunda esnek politikalar izleyen ülkelerle iş birliği yapmayacak. Yeşil mutabakatın öncelikli hedefi karbon emisyonunu azaltmak. AB, artık birlik sınırları dışından gelecek belirli ürünlerin ithalatına ilişkin belli oranda bir karbon fiyatı da koyacak. Dolayısıyla Türkiye hızla bu yönde adımlar atmalıdır.” diye konuştu.

Akın, Türkiye’nin mutabakat konusunda zaman kaybetmemesi ve yol haritasını hazırlaması gerektiğini belirterek, “Ülkemizin içinde bulunduğu hassasiyeti dikkate alarak Türkiye’ye özel ‘yeşil mutabakat’ın hayata geçirilmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI NEDİR?

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Aralık 2019’da açıklanan “Avrupa Yeşil Mutabakatı”, sanayiden finansmana, ulaştırmadan enerji ve tarıma kadar birçok alanda temiz, ulaşılabilir ve güvenli enerji sağlanmasını, ekosistemlerin, biyoçeşitliliğin korunmasını ve sıfır kirliliği hedefliyor.

 

İlgili Yazılar