Kalın Haber

Turist gelmiyor, gelen kalmıyor
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Turist gelmiyor, gelen kalmıyor

Turist gelmiyor, gelen kalmıyor

- - 5 dk okuma süresi

İstanbullu esnaf, sosyal hayata darbe vuran pandemi nedeniyle zor durumda. Turistlerin İstanbul’a gelmemesi ise esnafın krizini derinleştiriyor. Ocak ayında megakente gelen turist sayısı yıllık yüzde 67 azaldı. Turistlerin konaklama süresi de kısaldı.

Turist gelmiyor, gelen kalmıyor

Ekonomi Servisi

İstanbullu esnafın en önemli geçim kaynaklarından biri de turistler. Ancak pandeminin sosyal hayata vurduğu darbe nedeniyle zor günler geçiren İstanbul esnafı, bir yandan da turist sayısındaki azalmayla mücadele ediyor. Özellikle turizm sektöründe faaliyet gösteren işyerleri zor günler gerçirirken, bu işyerlerinde ücretli çalışan emekçiler ya işsiz ya da ücretsiz izinde. Sorunun çözümüne ilişkin iktidardan ses seda yok. Ekonomik reform paketinde de esnafın geçim sıkıntısını çözecek bir önlem açıklanmadı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul İstatistik Ofisi İstanbul Turizm Bülteni’nin Mart sayısını yayımladı. Ocak ayı turizm verilerinin de ilk kez açıklandığı bülten pandeminin yarattığı bilançoyu da gözler önüne seriyor. Bültene göre İstanbul’a gelen turist sayısı, Ocak ayında önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 67,1 düşüşle 334 bin 825 oldu. Ocak ayında, en çok turist Rusya Federasyonu ve İran’dan geldi. Konaklama tesislerine gelen yerli ve yabancı turist sayısı da yüzde 57 düştü. Konaklama tesisi doluluk oranı, yüzde 20.2’ye geriledi.

Ocak 2021’de, İstanbul’a gelen turist sayısı, yıllık yüzde 67.1 azalarak 334 bin 825’e geriledi. Aynı dönemde Türkiye’ye gelen toplam turist sayısı ise yıllık yüzde 71,5 düşüşle 509 bin 787’ye indi. İstanbul’un Türkiye içindeki payı artarak yüzde 65.7’ye yükseldi.

En çok turist Rusya’dan

İstanbul’a en çok turistin geldiği ülke, 49 bin 971 kişi ile Rusya Federasyonu oldu. Rusya Federasyonu’nu sırasıyla İran (29 bin), Almanya (20 bin), Fransa (16 bin) ve Ukrayna (16 bin) takip etti. Gelen turist sayısında yıllık azalış, Rusya Federasyonu’nda yüzde 21.3, İran’da yüzde 61.1 kaydedildi. Havayolu ile 332 bin 454, denizyolu ile 2 bin 371 yabancı ziyaretçi geldi. Turistlerin yüzde 71.1’i, İstanbul Havalimanı’na, yüzde 28’i, Sabaha Gökçen’e indi.

Turist sayıları analiz edilirken bir diğer önemli veri de turistlerin konaklama süreleri. Çünkü süre uzadıkça, turizm gelirleri de artıyor. Ancak pandemi nedeniyle turistler konaklama sürelerini de kısalttılar. Toplam geceleme süresi, yıllık yüzde 59,6 azaldı. Gelenler mümkün oldukça konaklamamayı ya da tanıdığin evinde kalmayı tercih ettiği için konaklama tesislerine gelen yerli ve yabancı turist sayısı, yıllık yüzde 57 azalarak 473 bine geriledi. Ocak 2020’de, konaklayanların yüzde 60,6’sını yabancı turist oluştururken, bir yılda yüzde 50,9’a geriledi.

Doluluk oranı düştü

Ocak 2020’de gerçekleşen ortalama konaklama tesisleri doluluk oranı, yüzde 50,8 iken 2021’in aynı döneminde, yüzde 20,2’ye düştü. Ocakta, konaklama tesisi doluluğunun yüzde 11,3’ünü yabancı, yüzde 8,9’unu ise yerli ziyaretçiler oluşturdu.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

İlgili Yazılar