Usta Türk sineması yönetmeni Şerif Gören, 22 Kasım’da evinde geçirdiği kaza sonucu aramızdan ayrıldı. İşte sinema dünyasına damga vuran bu değerli ismin hayatı ve kariyeri…
Toplumsal Gerçekçiliğin İkinci Kuşağının Önde Gelen İsimlerinden
Şerif Gören, 14 Ekim 1944’te Yunanistan’ın İskeçe şehrinde doğdu. 1956 yılında Türkiye’ye gelen Gören, İstanbul Erkek Lisesi’nde eğitim aldı. Sinema kariyerine adım atan usta yönetmen, Erman Film Stüdyosu’nda kurgucu olarak başladı ve hızlı kurgu anlayışını bu dönemde kazandı.
“Yol” Filmi ve Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü
Şerif Gören’in uluslararası alandaki en büyük başarısı, Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı “Yol” filmiyle Cannes Film Festivali’nde “Altın Palmiye” ödülünü almasıdır. Gören, kent yaşamı, insan-doğa ilişkisi gibi konuları işleyen filmlerinin yanı sıra ticari yapımlar ve belgeseller de yönetmiştir.
Bakanlıktan Taziye Mesajı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şerif Gören’in vefatıyla ilgili sosyal medya hesabından “Türk sinemasına unutulmaz eserler kazandıran, usta yönetmen Şerif Gören’in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Sanat dünyamızda bıraktığı eşsiz iz ve emekleri daima hatırlanacaktır. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sinema camiamıza başsağlığı diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Şerif Gören, “Kurbağalar”, “Yılanların Öcü”, “Sen Türkülerini Söyle”, “Almanya Acı Vatan”, “Endişe”, “Deprem”, “Katırcılar”, “Amerikalı”, “Derman”, “Gelincik”, “On Kadın”, “Nehir”, “Tomruk”, “Firar”, “Herhangi Bir Kadın”, gibi çok sayıda filmle sinema dünyasına damga vurmuştur.