Kalın Haber

Prof. Dr. Ceyhan'dan CNN TÜRK'te açıklamalar! 'En önemli şey' deyip vurguladı
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Prof. Dr. Ceyhan’dan CNN TÜRK’te açıklamalar! ‘En önemli şey’ deyip vurguladı

Prof. Dr. Ceyhan’dan CNN TÜRK’te açıklamalar! ‘En önemli şey’ deyip vurguladı

- - 4 dk okuma süresi

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın açıklaması şu şekilde;

Bir defa öncelikle okulları bir şekilde açmak zorundayız. 1 yıl kaybettik 1 yıl daha kaybetmek çok kabul edilebilir bir durum değil. Temel hedef okulları açık tutmak olmalı. Bunun değişik yolları var. Birçok ülke farklı yöntemler deniyor. Bir plan olması en önemli şey. Okulların açılması eylem planı olmalı. Bir tarih vererek açıldığı zaman vaka sayısı sizin beklediğiniz üzerinde oluyor ve risk ortaya çıkıyor. Okullar açılırken şöyle bir amaç olmalı; birinci hedef açık tutmak, hem vaka sayısını azaltmak için toplumdaki işte virüs yükünü azaltmamız lazım. Hastalanma oranı yetişkinlere göre biraz daha düşük ama bu çocukların hiç bulaştırmadığı anlamına gelmiyor. Birincisi çocukları korumamız lazım. Bir kriter belirlememiz lazım. Antijen testlerin devreye sokarak belli çocukları tarayıp yüzde 1’in altına inerse pozitiflik oranı açacağız yüzde 3’ün üzerine çıkarsa kapatacağız gibi kesin bir karar olması lazım. Önemli olan okulları açmak değil açık tutabilmek.

TEST ZORUNLULUĞU KARARI

Ortalama yüzde 50’liler civarında bir pozitiflik var en güvenilir test PCR testidir. Bundan daha güvenilir bir yöntem ile anlamak mümkün değil. Artık çok sayıda test yapan ülkeler antijen testlerini devreye soktu. Bu kadar çok PCR yapmak ekonomik açıdan mümkün değil. Bir, daha çok test yapmak istiyorsak antijen testlerini devreye sokmalıyız. ABD’yi örnek alalım. New York’ta bütün çocukların her hafta test yapılacağı söyleniyor. O hafta yüzde 1’in altındaysa pozitiflik açıyorlar okulları. Devam ediyorlar bu taramaya yüzde 3’ün üzerine çıkınca kapatıyorlar. Benim torunumun okulu 5 defa açılıp kapandı.

Bir öğretmeni aşılamak, çocuğu güvende kılmıyor o aşı öğretmenin sağlığını korumak için. Burada en büyük önemli olan şey şu, ne çocukları aşılamak öğretmenin sağlığını garantiye alır ne de öğretmeni aşılamak çocukları garantiye alıyor burada alınacak tedbirler önemli.

Şu anda çocukları güvende tutmak için aşılama önemli ama 12 yaşın üzerine aşı yapabiliyoruz şu an. 12-15 yaş arası sadece belli riski olan çocuklar için. Ondan küçüklere aşı söz konusu değil.  O halde demek ki şu anda çocukları güvende tutmak için tedbir. Bir, devletin alacağı tedbirler var, iki, vatandaşın uygulayacağı tedbirler var. Günlük taktığımız maskeler bizden virüsün bulaşmasını engelliyor. Bir çocuk virüsü taşıyor ve maskesini düzgün takmamışsa o zaman diğer çocukların maske takması onları korur. Okulları açalım ama aşı şartı getirelim.

Madem 6 Eylül’de başlayarak okullar aşılamaya erken başlanacaktı. Erken başlamadık 6 Eylül yerine yapılan aşıların etkisinin başladığı zaman yani 1,5 ay… Okulların başlaması son derece mantıklı.  

İlgili Yazılar