Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Özbekistan’da “Dok-1 Max” Öksürük Şurubu Davası Sonuçlandı

Özbekistan’da “Dok-1 Max” Öksürük Şurubu Davası Sonuçlandı

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

69 Çocuğun Ölümüyle Sonuçlanan Şurup Davası

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te geçen yıl başlayan ve Hindistan merkezli Marion Biotech firmasınca üretilen “Dok-1 Max” adlı öksürük şurubunu kullanan 69 çocuğun vefat etmesi nedeniyle açılan dava sonuçlandı.

Yargı Kararı ve Cezalar

Mahkeme, 23 sanığı ölüme neden olan kalitesiz ilaç üretme ve satma, görevini yapmama ve kötüye kullanma gibi suçlardan yargıladı. Şurubu ithal eden “Kuramax Medikal” ve kullanım izni veren “İlaç Standardizasyon Bilimsel Merkezi” yetkilileri de aralarında bulundu. Sanıklardan bazıları 2 yıl ila 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Ayrıca bazı sanıklar, ölen çocukların ailelerine tazminat ödemek zorunda kalacak.

Skandalın Ardındaki Gelişmeler

NE OLMUŞTU? Semerkant’ta 18 çocuğun vefat etmesi üzerine başlayan soruşturma sonucunda, öksürük şurubunun bileşiminde zehirli “etilen glikol” tespit edilmiş ve satışı yasaklanmıştı. Hindistan, skandalın ardından Marion Biotech şirketinin üretim lisansını iptal etmişti. Aynı dönemde başka bir şurup da Gambiya’da en az 70 çocuğun ölümüne neden olmuş, Endonezya’da ise 200 çocuğun hayatını kaybetmesine sebep olmuştu.

İlgili Yazılar