Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Oregon’da ‘Hıyarcıklı Veba’ Vakası Bildirildi

Oregon’da ‘Hıyarcıklı Veba’ Vakası Bildirildi

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, Veba Vakasını Duyurdu

Oregon eyaletinin Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, 7 Şubat’ta yaptığı açıklamada bir vatandaşta ‘hıyarcıklı vebanın’ görüldüğünü duyurdu. Sağlık kurumu, hastalığın erken evrede teşhis edildiğini ve tedavi edildiğini belirtti. Ayrıca, hastanın yakın temasında bulunduğu kişilerle iletişime geçilerek gerekli önlemlerin alındığı ifade edildi.

Veba Belirtileri ve Tehlikeleri

Veba belirtileri genellikle insanlarda enfekte bir hayvana veya pireye maruz kaldıktan 2 ile 8 gün sonra ortaya çıkar. Bu semptomlar ani başlayan ateş, mide bulantısı, halsizlik, üşüme, kas ağrıları ve/veya gözle görülür şekilde şişmiş lenf düğümlerini içerebilir. Eğer erken teşhis edilmezse, hıyarcıklı veba daha şiddetli bir seyir izleyerek septisemik vebaya (kan dolaşımı enfeksiyonu) ve/veya pnömonik vebaya (akciğer enfeksiyonu) dönüşebilir. Bu veba türleri daha şiddetlidir ve tedavisi zordur. Neyse ki, bu vaka erken evrede teşhis edildi ve toplum için çok az risk oluşturdu. Bulaşıcı hastalık araştırmaları sırasında başka bir veba vakası bildirilmedi.

Vebayı Taşıyan Hayvanlar

Deschutes Sağlık Kurumu’nun açıklamasında, Oregon’da vebanın nadir görüldüğü ve en son vakanın 2015’te rapor edildiği belirtildi. Vebayı taşıyan en yaygın hayvanlar sincaplardır, ancak fareler ve diğer kemirgenler de hastalığı taşıyabilir. İnsanlara ve hayvanlara, enfekte bir pire tarafından ısırılarak veya hastalığa yakalanmış bir hayvanla temas yoluyla bulaşır.

Vebanın Önlenmesi

Açıklamada vebanın yayılmasını önlemek için önemli ipuçları paylaşıldı. Bunlar arasında evcil hayvanlardan pireleri uzak tutmak yer alıyor. Pire kontrolü için botların üst kısmına sıkıştırılmış uzun pantolonlar giyilmesi, çorap ve pantolon paçalarına böcek kovucu uygulanması öneriliyor. Ayrıca, piknik alanlarında sincap ve diğer yabani kemirgen hayvanları beslemekten kaçınılması da önemli bir adımdır.

İlgili Yazılar