Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Magazin
  4. »
  5. Nevruz Bayramı’nda Kars’ta Geleneksel Semeni ve Honça Geleneği

Nevruz Bayramı’nda Kars’ta Geleneksel Semeni ve Honça Geleneği

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Kars’ta Nevruz Bayramı’nda Yaşatılan Gelenekler

Her yıl 21 Mart’ta kutlanan Nevruz Bayramı, “yeni yılın başlangıcı”, “baharın müjdecisi” veya “doğa bayramı” olarak kabul edilir. Türk kültüründe ise Nevruz Bayramı denince akla ilk gelen gelenekler arasında “yaşam otu” olarak da adlandırılan semeni bulunur. Rengarenk kaplarda buğday, mısır ve nohut gibi tahılların yetiştirildiği semeni geleneği, Kars’ta asırlardır yaşatılmaktadır.

Nevruz Honçası Gelenği ve Semeni Hazırlıkları

Anadolu’da hediyeleşme geleneği arasında önemli bir yere sahip olan nevruz honçası geleneği de Kars’ta uzun yıllardır sürdürülmektedir. Elif-Zeki Demiral çifti ve çocukları, 24 yıldır bu geleneği yaşatmaktadır. Haftalar öncesinden semeni ekerek hazırlıklarına başlayan aile, bin 500 ile 2 bin 500 lira arasında satışa sunduğu nevruz honçasının yanı sıra müşterilerine semeni hediye etmektedir.

Semeni ve Baharın Simgesi

Zeki Demiral’ın oğlu Şafak Demiral, semeni hakkında “Semeni dediğimiz yeşil bitki, baharın gelişinin sembolüdür. Toprağın yeşermesi anlamına gelir. Nevruz Bayramı’nda gelin honçaları hazırlanırken semeni de hediye olarak verilir. Fiyatları geçen yıla göre yüzde 100 artmış durumda” ifadelerini kullanmaktadır.

40 Yıl Sonra Memlekette Nevruz Kutlamak

40 yıl önce Amerika’ya göç eden ve Nevruz Bayramı’nı kutlamak için memleketi Kars’a gelen Songül Yamaz, “40 senedir yurt dışında yaşıyorum. Artık bu sene Nevruz’u memlekette kutlamak için geldim. Baharı karşılamak güzel bir şey, bunun siyasi bir durumu yok, herkesi bir araya getiren bir gün” şeklinde konuştu.

İlgili Yazılar