Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Muratbey’den sağlıklı ve mutlu bayram önerileri Bayramda Beslenme Düzeninizi Koruyun Zengin Bayram Sofralarına Dikkat!

Muratbey’den sağlıklı ve mutlu bayram önerileri Bayramda Beslenme Düzeninizi Koruyun Zengin Bayram Sofralarına Dikkat!

Basin Bülteni Basin Bülteni - - 3 dk okuma süresi

Sofralara bolluk ve bereket getiren Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek için doğru beslenme önerileri paylaşan Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, her ayın 21’inde saat 21’de “Muratbey’le Doğru Beslen Mutlu Yaşa” projesi kapsamında sağlıklı ve mutlu yaşamın ipuçlarını anlatıyor. Prof. Garipağaoğlu, kalabalık sofraların kurulduğu, lezzetli yemeklerin, geleneksel tatlıların hazırlandığı Kurban Bayramı için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı; “Bayramda, ülkemizde günlük kırmızı et tüketimi mutlaka artar. Sindirim rahatsızlıkları yaşamamak için beslenme düzenimize dikkat etmeli, bayram sofralarında süt ürünlerine, sebze ve meyve grubuna yer vermeye özen göstermeliyiz. Etler sindirimi zor besinlerdir. Sofralarda et yemeklerinin yanında zeytinyağlı sebze yemekleri, salata, cacık, peynir gibi süt ürünleri de yer almalıdır. Şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmeli ve başta su olmak üzere bol sıvı tüketilmelidir”.

Zengin bayram sofralarında beslenmeye dikkat

Kurban Bayramı’nda, uzmanlar kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker), hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olan bireylerin ve yaşlıların beslenmelerine dikkat edilmesi için sıkça uyarıda bulunuyor. İlerleyen yaşla birlikte metabolizmanın yavaşlaması, emilimin azalması, iştah değişikliği gibi vücutta birçok fizyolojik değişikliğin meydana geldiğini söyleyen Garipağaoğlu, “Zengin bayram sofralarında yaşlı bireyler beslenmelerine özel göstermelidir. Kavurma, hamur işi, bol şerbetli tatlıların yer aldığı sofralar ve tuzlu gıdalar çok sakıncalıdır. Özellikle diyabet hastaları çikolata, şeker gibi misafirlikte verilen ikramlara dikkat etmelidir” dedi.

Etli yemekler sebzelerle birlikte tüketilmeli

Etli yemeklerin sebzelerle birleştirilerek tüketilmesinin sağlıklı bir tercih olduğunu belirten Garipağaoğlu, “Besin çeşitliliğinin ve vitaminlerin emiliminin sağlanması için etlerin sebzelerle birlikte tüketilmesi hem besin değeri açısından hem de lif alımı açısından sağlıklı bir yöntemdir. 70 yaş üstünde D vitaminine çok fazla ihtiyaç vardır. Bu nedenle D vitaminiyle zenginleştirilmiş peynir vb. besinler, normal zamanda olduğu gibi bayram sofralarından da eksik edilmemeli. Tüm bunların yanında günlük 30 dakikalık yürüyüşler, enerji harcanması ve sindirime yardımcı olması nedeniyle çok önemlidir. Sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek istiyorsak sofraların cazibesine kapılmadan yeme-içmeye dikkat edilmeli, abartıya kaçmamalı ve özellikle hareket etmeye özen göstermeliyiz” dedi.

Bayram sofralarınızı Muratbey lezzetleriyle zenginleştireceğiniz tarifler için:

https://www.muratbey.com.tr/Tarifler

 

İlgili Yazılar