Dr. Yasin İlemin: “Doğaya Salınan Karakulak Ayda, Önemli Veriler Sağlayacak”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Dr. Yasin İlemin, 1,5 yıldır süren izleme çalışmalarının meyvesini verdiğini açıkladı. 7,5 kilo ağırlığındaki dişi karakulağa verici takarak doğaya salınan Ayda’nın, ülkedeki karakulak popülasyonu üzerinde büyük bir etkisi olacağını belirtti. Ayda’dan gelecek verilerin, karakulakların korunmasına önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
Yangınların Karakulaklar Üzerindeki Etkisi
2021 ve 2022 yıllarında Marmaris ve Köyceğiz’de yaşanan yangınlar, orman ve makilik alanların yok olmasına neden oldu. Dr. İlemin, bu alanların karakulaklar için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, yangınların karakulakların yaşam alanlarında yıkıcı etkilere yol açtığını ifade etti. Bu nedenle, yangın etkilenmemiş alanlardaki karakulakları izleyerek, türün ekolojisi ve biyolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmeye odaklandıklarını belirtti.
Ayda’nın İzlenmesi ve Veri Sağlanması
Ayda’nın yakalanmasının ardından yapılan işlemleri anlatan Dr. İlemin, Ayda’nın anestezi altına alınarak UHF vericili GPS tasmasıyla donatıldığını ve sağlıklı bir şekilde doğaya geri salındığını aktardı. Ayda’nın, orman yangınlarının ardından karakulak popülasyonlarının alan kullanımını anlamalarını sağlayacak önemli verileri sunması bekleniyor. Dr. İlemin, Ayda’nın bölge popülasyonu için son derece değerli olduğunu ve kendisini takip ederek bilimsel çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.