Kalın Haber

Lambda nedir? Lambda varyantı özellikleri nelerdir? Lambda variantı Türkiye'de görüldü mü?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Lambda nedir? Lambda varyantı özellikleri nelerdir? Lambda variantı Türkiye’de görüldü mü?

Lambda nedir? Lambda varyantı özellikleri nelerdir? Lambda variantı Türkiye’de görüldü mü?

- - 2 dk okuma süresi

Lambda varyantı tüm Dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. 30’dan fazla ülkede görülen Lambda varyantının özellikleri merak ediliyor. Peki ama Lambda nedir, lambda varyantının özellikleri nelerdir?

Lambda nedir?

Lambda varyantı koronavirüsün mutasyona uğramış bir diğer halidir. C.37 olarak adlandırılan Lambda varyantı da tedirgin ediyor. Lambda varyantı şu ana kadar Türkiye ve İngiltere de dahil 31 ülkede 2 bin 223 vakada görüldü. Güney Amerika ülkesi Peru’da baskın tür haline gelen Lambda varyantı yeni enfeksiyonların yüzde 80’den fazlasını oluşturuyor.

Lambda varyantı özellikleri neler?

Bilim insanları, bu varyantın daha bulaşıcı ve aşılara karşı daha dirençli olabileceğinden endişe ediyor. New York Post’ta yer alan habere göre, Bilim insanları Peru’yu kasıp kavuran son derece bulaşıcı bu yeni varyantın aşılara dirençli olabileceğinden endişe duyuyor. Uzmanlar ayrıca Lambda’nın Delta varyantından daha bulaşıcı olduğunun altını çiziyor. Dünyadaki en yüksek pandemi ölüm oranına sahip olan Peru’da bu durumun söz konusu varyant nedeniyle ortaya çıktığı belirtiliyor. Ülke basınında yer alan haberlere göre, ülkede virüse yakalanan her 10 kişiden 1’i hayatını kaybediyor. Santiago’daki Şili Üniversitesi’nden araştırmacılar konu ile ilgili yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi: ‘Verilerimiz, Lambda varyantının başak proteininde bulunan mutasyonların, antikorları nötralize etmeye ve artan bulaşıcılığa kaçış sağladığını ilk kez gösteriyor.’
 

İlgili Yazılar