Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Magazin
  4. »
  5. Konya’daki Obruklar Jeoloji Uzmanları Uyarıyor

Konya’daki Obruklar Jeoloji Uzmanları Uyarıyor

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Prof. Dr. Halil Kumsar: Obruklar Yer Altında Çözünen Kireç Taşlarından Oluşuyor

Konya’nın Çumra ilçesine bağlı iki mahallede geçen hafta meydana gelen 15 obruk, obrukların tehlikesini bir kez daha gündeme getirdi. Pamukkale Üniversitesi Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, obrukların yer altında zamanla çözünen kireç taşlarının boşluk oluşturması ve zeminin çökmesiyle meydana geldiğini belirtti. Kumsar, bu tür yer altı boşluklarının yerleşim alanları için risk oluşturduğunu vurgulayarak, depremlerin bu gibi boşluklarda daha büyük çöküntülere yol açabileceğini açıkladı.

Doç. Dr. Barış Semiz: Yer Altı Su Seviyesinin Düşmesi Obruk Oluşumlarını Hızlandırıyor

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Mineraloji-Petrografi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Semiz ise Denizli’nin Çivril ilçesinde yaşanan obruk olayında yer altı suyunun kontrolsüz kullanımının etkili olduğunu belirtti. Semiz, karbonatlı kayaçların bol olduğu bölgelerde yer altı su seviyesinin düşmesinin obruk oluşumlarını hızlandırabileceğine dikkat çekerek, kaçak kuyuların hızla açılmasının felaketlere yol açabileceğini vurguladı.

Uzmanların Uyarısı: Yer Altı Boşlukları Detaylı İncelenmeli ve Planlama Yapılmalı

Prof. Dr. Kumsar, yer altı boşluklarının detaylı şekilde incelenerek kent planlamasının buna göre yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, yer altı sularının bilinçsiz kullanımının obruk oluşum riskini artırdığını belirterek, kontrolsüz kuyuların kapatılması gerektiğini ve tarımsal sulamada dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

İlgili Yazılar