Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Magazin
  4. »
  5. Konya-Karaman Sınırındaki Tarihi Yapılar Yeniden Keşfediliyor

Konya-Karaman Sınırındaki Tarihi Yapılar Yeniden Keşfediliyor

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Binbir Kilise: Anadolu’nun Kültürel Hazinelerinden Bir Tanesi

Konya-Karaman sınırındaki sönmüş volkanik Karadağ çevresinde bulunan tarihi yapılar, özellikle Binbir Kilise olarak adlandırılan alanla dikkat çekiyor. Çoğunluğu ayakta kalan kilise, manastır ve mezarların bulunduğu bölge, Anadolu kültürü açısından büyük önem taşıyor.

Değle Ören Yeri: Erken Hristiyanlık ve Bizans Dönemine Işık Tutuyor

Değle Ören Yeri, Milattan Sonra 4. ve 9. yüzyıllar arasında piskoposluk merkezi olduğu düşünülen Üçkuyu köyü olarak biliniyor. Binbir Kilise’nin önemli bir bölümüne ev sahipliği yapan Değle Ören Yeri, Avrupa’dan Kudüs’e giden Hristiyan hacıların uğrak noktalarından biri olmuştur.

Yeni Keşifler ve Araştırmalar

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tarih Bölümü Erken Hristiyan ve Bizans Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Doktor Öğretim Üyesi İlker Mete Mimiroğlu liderliğinde yürütülen çalışmalar, bölgede yeni buluntuların keşfedilmesine olanak sağlıyor. Bu çalışmalar kapsamında 6 yeni kilise yapısı tespit edilmiş ve envantere kaydedilmiştir. Ayrıca, çok sayıda lahit ve farklı dini ritüellerin izlerini taşıyan mimari unsurlar bulunmuştur.

Araştırmacılar, 1900’lü yılların başında sadece planları çizilen yapıların günümüz teknolojileriyle detaylı planlarını çıkarmış, üç boyutlu modellemelerini yapmış ve GPS koordinatlarını almıştır. Bu çalışmalarla bölgedeki taş eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedeflenmektedir.

İlgili Yazılar