Kalın Haber

Kimler obezite ameliyatı olabilir?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Kimler obezite ameliyatı olabilir?

Kimler obezite ameliyatı olabilir?

- - 1 dk okuma süresi

Önce yaşam değişikliği denenmeli, ameliyat öncesi psikiyatrist değerlendirmesi yapılmalı. Bu tavsiyeler Sağlık Bakanlığı’nın, obezite ve metabolik cerrahi ameliyatları için hazırladığı protokolden.

Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre o protokolde günlük yaşamda tüketilen şeker, doymuş yağ ve gıda katkı maddelerinin farkında olmadan tüketildiği, bunların fazla tüketimi ile istenmeyen etkiler oluşturduğu ifade edildi. İstenmeyen etkiler görülen kişilerde ise öncelikle yaşam değişikliği denenmesi gerektiği belirtildi.

Protokolde, ameliyat için kilonun, boy değeri ile birlikte hesaplanmasından bulunan vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan kişilere ameliyat önerildi. Vücut kitle indeksi 35 ile 40 arası kişilerde ise iki veya daha fazla hastalığın birlikte bulunması, 30-35 arası olanlarda da hastaların ameliyat olabileceği kaydedildi.

Protokolde, ameliyat olmak isteyen tüm hastaların da obezite konusunda denetimli bir psikiyatrist tarafından değerlendirmeye tabi tutulması gerektiği belirtildi. Obezite cerrahisinden sonra 12-18 ay arasında ise kadınların gebelikten kaçınmaları gerektiğine dikkat çekildi.

İlgili Yazılar