Kalın Haber

Hayvan hakları yasasında son durum
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Hayvan hakları yasasında son durum

Hayvan hakları yasasında son durum

- - 2 dk okuma süresi

Hayvan hakları yasasında sona gelindi. AK Parti’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı yasa için gözler cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel ve Azerbaycan ziyareti sonrasında yapılacak olan son toplantıda olacak.

Taslağa göre Türk Ceza Kanunu’nda ‘mal’ olarak görülen hayvanlar artık “can taşıyan varlık” olarak tanımlanacak. Böylece hayvanlara yapılan kötü muamele, eziyet, cana yapılmış sayılacak.

Yasayla sahipli- sahipsiz hayvan tanımı netleşecek ve işlenen suçlar ayrı ayrı cezalandırılacak. Bu kapsamda da hayvanlara karşı işlenen suçlarda hapis cezalarında üst sınır 10 yıl olacak. Nesli yok olma tehlikesi olanı öldürene 1-5 yıl,,, nesli yok edene 5 yıldan 10 yıla kadar, hayvan dövüştürmeye 3 aydan 2 yıla kadar ceza verilebilecek.

Nüfus 25 binin altındaki yerlere hayvan barınağı açma sorumluluğu getirilecek. Edinilen bilgiye göre, AK Parti, hayvanlarla cinsel ilişkiyi de suç kapsamında değerlendiriyor. Henüz çerçeve belirlenmedi ancak dünya üzerindeki örnekler tek tek incelendi.

Tarım il müdürlükleri ve belediyeler bu konuda yetkili olacak. Kısırlaştırma seferberliğinin başlatılması bekleniyor. Petshoplar için de standartlar getirilecek ve denetimleri Tarım Bakanlığı’nda olacak. Erdoğan’ın ilgili bakanlarla bir araya geleceği toplantının ardından hayvanların haklarına koruma kanun teklifinin TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor.

İlgili Yazılar