Kalın Haber

Google rekabet kurallarını ihlal ediyor
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Google rekabet kurallarını ihlal ediyor

Google rekabet kurallarını ihlal ediyor

- - 2 dk okuma süresi

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de rekabetin üst kurumlarından olan Rekabet Kurumu, Google’a ceza verdiler haberi ile gündeme geldi. İlk etapta bunun bazı problemler oluşturacağı düşünülse bile sonradan aslında olumlu etki yarattığı görüldü. Küresel çapta birçok kurum YouTube, Facebook, Google ve Apple gibi şirketlere rekabet davası açıyor.

Bu davalardan birisi de Türkiye’de açıldı. Adil rekabet koşullarının oluşmadığı iddiası ile birlikte Google’da bağlı platformlara büyük cezalar verildi. Birçok kişi bunun Türkiye ile ilgili olumsuz görüş oluşturacağını düşündü. Ancak tam aksine konu ile ilgili yılın en iyi rekabet kararı ödülü alındı.

2020 yılı içerisinde Google ile ilgili alınan kararlar değerlendirildi. Elbette sadece burada söz konusu olan platform Google değildi. Aynı zamanda Apple ve benzer şirketlere çeşitli davalar açıldı. Ancak her seferinde bu davalardan kurtulmayı başardılar.

Özellikle Avrupa’da Apple ve Google için çok sert kararlar alınabiliyor. Fakat Rekabet Kurumu tarafından alınan karar ödül kazanmasını sağladı. Bu kararda reklam geliri getirmeyen organik sonuçlar diğerleri karşısında ezdirildiği sonucuna varıldı. Yani Google niteliksiz içeriklere sırf reklam verdiği için öncelik verdi.

Rekabet Kurumu tarafından alınan kararla birlikte Google, 197 milyon TL idari para cezası aldı. Şu an için görüşmelerine devam ediyor. Eğer Google bu şekilde tekel olma gayretleri içerisine girerse daha ağır cezalar alabilir.

İlgili Yazılar