Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Gazze’de İsrail Saldırıları Ekonomiyi Çökertti

Gazze’de İsrail Saldırıları Ekonomiyi Çökertti

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Gazze Ekonomisi Çöktü

İsrail’in 16 yıldır abluka altında tuttuğu ve 7 Ekim’den bu yana aralıksız saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de tarım sektörünün %80, sanayi sektörünün ise %90 oranında yok edildiği belirtildi.

Ekonomist Muhammed Ebu Ceyyab Değerlendirmesi

Filistinli ekonomist Muhammed Ebu Ceyyab, İsrail saldırılarının Gazze ekonomisine olan etkilerini değerlendirdi. Ebu Ceyyab, saldırıların bölgedeki tüm üretim alanlarını yok ederek ekonomik düzeyde her şeyi silip süpürdüğünü ifade etti.

Toplumun Yoksullaşması

Ebu Ceyyab’a göre, İsrail’in saldırıları üst ve orta sınıfı yok ederek onları da yoksullaştırdı. Gazze’de geçimini sanayi, üretim ve tarım alanından sağlayan orta sınıf, bugün yoksul sınıfa dahil oldu. Toplumdaki ekonomik sınıfların eşitlendiği belirtildi.

Hasarın Boyutu

Ebu Ceyyab, tarım ve sanayi sektöründe oluşan hasara ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail’in yıkım üslubu sonucunda Gazze’deki tarımsal üretimin %80 ila %90’ının işlevsiz hale geldiğini, sanayi sektörünün ise tamamen durduğunu belirtti.

Uzun Süreli İyileşme ve Maliyet

Ebu Ceyyab, sanayi, tarım ve üretim sektörlerini yeniden canlandırmak, ekonomiyi yeniden yapılandırmak için uzun yıllar sürecek sıkı bir çalışma ve on milyarlarca dolarlık bir yatırımın gerekliliğine vurgu yaptı.

Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası’nın raporlarına göre, Gazze’deki altyapı zararının maliyeti yaklaşık 18,5 milyar doları bulmaktadır. Gazze’nin ekonomik ve sosyal koşullarını saldırılar öncesindeki seviyeye getirmenin yıllar alabileceği belirtilmişti.

İlgili Yazılar