Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Fed’in Faiz İndirimi Beklentileri ve Piyasa Değerlendirmeleri

Fed’in Faiz İndirimi Beklentileri ve Piyasa Değerlendirmeleri

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Fed’in Faiz İndirimi Beklentileri Artıyor

Federal Rezerv’in (Fed) 2020’den bu yana ilk kez faiz indirimine gitme olasılığı yüksek. Para piyasalarında, Fed’in bu akşam yapacağı toplantıda 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapma ihtimali %65 olarak öngörülüyor. Ayrıca, yıl sonuna kadar toplamda 125 baz puanlık faiz indirimi beklentisi de bulunuyor. Ancak, faiz indiriminin büyüklüğü konusunda belirsizlikler devam ediyor.

Piyasalardaki Değerlendirmeler

Analistler, Fed’in faiz indirimi ve Powell’ın açıklamalarının varlık fiyatları üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. ABD’de perakende satışlar ağustosta beklentilerin üzerinde artarken, sanayi üretimi de piyasa beklentilerini aştı. Bu olumlu veriler ABD ekonomisinin gücünü yansıtıyor.

Öte yandan, Avrupa borsalarında alıcılı bir seyir izlenirken, enflasyon endişelerinin durgunluk endişelerine dönüştüğü gözlemleniyor. ECB’nin faiz indirimi olasılığının düşük olduğu belirtilirken, Almanya’da yatırımcı güveni düşüş gösterdi.

Asya’da ise Japonya’da dış ticaret açığı artarken, çekirdek makine siparişleri beklenenin altında gerçekleşti. Borsa İstanbul’da ise BIST 100 endeksi alış ağırlıklı bir seyir izleyerek günü artıda kapattı. Dolar/TL ise hafif yükselişle günü tamamladı.

Yurt içinde ve yurt dışında açıklanacak veriler ve Fed’in faiz kararı piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.900 seviyeleri direnç, 9.700 ve 9.600 seviyeleri destek konumunda.

İlgili Yazılar