Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Çin’de Evliliğin Obezite Üzerindeki Etkisi Araştırıldı

Çin’de Evliliğin Obezite Üzerindeki Etkisi Araştırıldı

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Çin Sağlık ve Beslenme Araştırması Verileri Analiz Edildi

Çin Sosyal Bilimler Akademisi’ndeki araştırmacılar, 1989’dan 2015’e kadar uzanan Çin Sağlık ve Beslenme Araştırması’nın on aşamasından elde edilen verileri inceledi. Araştırma, evliliğin erkeklerde fazla kilolu olma prevalansında %5,2, obezitede ise %2,5 artışla ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar Uyarıyor: Sağlıklı Alışkanlıklar Devam Etmeli

Uzmanlar, beden kitle endeksindeki bu artışın, evli erkeklerin daha fazla yemek yeme ve daha az egzersiz yapma eğiliminde olmalarından kaynaklandığını belirtiyor. Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nden Shiwen Quan, evlilik sonrası sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürerek ve düzenli egzersiz yaparak ‘kendilerini bırakmamalarının’ önemli olduğunu vurguluyor.

Evli Bireylerde Obezite Riski Artıyor

Önceki araştırmalar, evli bireylerin bekârlara göre daha yüksek beden kitle endeksine sahip olduğunu göstermişti. Bu durum, birisinin yakın ilişkisinden ne kadar memnunsa, obez olma ihtimalinin de o kadar yüksek olduğunu ortaya koymaktadır – genellikle “mutlu şişman” olarak adlandırılan bir durum.

Farklı Toplumlar Arasında Farklılık Gösterebilir

Ancak, araştırmacılar, evliliğin beden kitle endeksi üzerindeki etkisinin Batı toplumlarıyla Çin arasında farklılık gösterebileceğini belirtiyor. Araştırmada, “Bir eş seçme standartları, evliliğin amaçları, evlilik törenlerinin gelenekleri ve evlilikten sonra ev içi görevlerin dağılımı Batı toplumlarında yaygın olanlardan oldukça farklıdır. Bu nedenle, evliliğin beden kitle endeksi üzerindeki etkisi Çin ve Batı toplumları arasında farklılık gösterebilir” deniliyor. Araştırma Economics & Human Biology dergisinde yayınlandı.

İlgili Yazılar