Kalın Haber

Demet Akalın Dubai tatilinde
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Cem İYİTOĞLU: Yangın Sektörüne Dair Soruları Yanıtladı

Cem İYİTOĞLU: Yangın Sektörüne Dair Soruları Yanıtladı

Kalın Haber Kalın Haber - - 11 dk okuma süresi

1)      İsmail Cem İYİTOĞLU kimdir?

İsmail Cem İYİTOĞLU, 1992 İstanbul doğumludur. Çocukluğundan itibaren yangın güvenliği sektöründe deneyim, bilgi ve tecrübe kazanmış Endüstri Mühendisi bir girişimci ve 2015’den beri ATAK Yangın Şirketler Grubunun sahibidir. Bugün İsmail Cem İYİTOĞLU tarafından yönetilen

ATAK; İnşaat, Tekstil, Eğitim Kurumları, Silah Sanayi, Metal Sanayi ve Plastik Sanayi olmakla  beraber birçok sektöre hizmet vermektedir.

ATAK yangın söndürme sistemlerinin yönetim kurulu başkanı

olan İsmail Cem İYİTOĞLU tecrübeleri ve bilgilerini sektöre aktararak yenilikçi, vizyoner ve akademiye yatkın kişiliği ile birçok büyük projeye imzasını atmaktadır.

İsmail Cem İYİTOĞLU başarılarını “İstanbul Yavuz Sultan Selim Köprüsü” projesini 2016

yılında tamamlayarak ve sonrasında hala devam eden “1915 Çanakkale Köprüsü” ile devam ettirmektedir.

2019 yılında Birleşik Krallık’da bulunan; Ulusal Yangın Güvenliği Kuruluşu (FPA-Fire Protection Association)’a ATAK markası ile beraber üye olarak ortak çalışmalara başlamıştır.

Küreselleşen dünya ekonomisi ile 2019 stratejik planlaması gereğince, 10 Kasım 2019 tarihinde merkez ofisini dünyanın ticaret merkezi olan Londra’ya taşımıştır.

İsmail Cem İYİTOĞLU, birden fazla sektörde bulunurken, sosyal sorumluluk ve uluslararası arenada                ticari faaliyetlerini başarıyla sürdürmektedir.

2)       Neden ATAK Yangın şirketini kurdunuz? Hedefleriniz nelerdir?

ATAK yangın 1989 yılından süregelen sektör tecrübesi ile1996 yılında Atak Yangın Söndürme Cihazları adıyla hızlı büyüme ve gelişme ivmesine sahip olan yangın mühendislik sektörüne

liderlik etmesi amacı ile kurulmuştur.

1996 yılında şirketimizin kurulumdan hemen sonraki süreçte 1997 yılının sonlarına doğru birçok kamu kurum ve kuruluşu dışında özel sektörde bulunan şirketlere ürün tedarik ve

danışmanlık hizmeti sunarak yangın sektörünün sanayi geleceği adına sağlam temellere sahip olmasına önemli ölçüde destek sağladık.

Şirketimiz, başlangıçta yangın söndürme cihazlarının dolum-bakım ve satışı üzerine bir

imalathane işletmesiyken, günümüzde büyük ölçekli inşaat ve işletme projelerinden; yol, köprü ve altyapı hizmetlerine kadar uzanan büyük bir ağa sahiptir. Türkiye’de ve dünyada birçok önemli projelerde ATAK markasını görebilirsiniz.

Hedeflerimiz arasında; öncelikle biz içinde bulunduğumuz sektörde dünyada büyük bir pay sahibiyiz ve ülkemizi uluslararası ticarette başarılı bir şekilde temsil ediyoruz.

Firma olarak; doğaya ve insana olan sosyal sorumluluğumuz bizim için bir görevdir.

Değişmekte olan küresel iklim döngüsü ile birlikte ülkelerin yangın güvenliği konusunda alınan tedbirleri ben yeterli bulmuyorum. Kurulduğumuz günden itibaren, faaliyetlerimizde

şeffaf bir bütünlük içerisinde olmayı ilke edinen, sürdürülebilirlik anlayışı ile hareket etmekteyiz. Öncelikle bu konuda ülkemizi ve dünyayı bilinçlendirme bizim en büyük gayemiz ve hedefimizdir. Hizmet ve üretim kalitemizi geliştirmek için inovasyon çalışmaları kapsamında AR-GE ve ÜR-GE yatırımlarımız devam etmektedir.

Daha yaşanabilir bir dünya için, inovatif çözümler üretip, geliştirerek; kalıcı değerler sağlamak istiyoruz. Hedefimiz ATAK markasını bu doğrultu ve ilkelerle yönetebilme, güçlü ve yenilikçi ruhumuzu daima genç tutabilmek, dünyada birçok bölgede varlığımızı sürdürmek istiyoruz.

3)      Türkiye ekonomisinde yangın söndürme sistemleri nasıl bir yarar sağlıyor ve yeri nedir?

Dünyada yangın söndürme sistemleri büyük bir yarar sağlıyor. Fakat ülkemizde gerekli risk analizlerinin yapılıp, tüketici ve firmaların tam anlamıyla bilinçli olmadığını görmekteyim.

Sektörümüzde özellikle son yıllarda kalitesiz ve Avrupa standartlarına uygun olmayan projeleri biliyor ve takip ediyoruz.

Türkiye coğrafi konum olarak zengin tarım ve ormanlık arazilere sahip bir ülke olmakla beraber; özellikle yoğun güneş alan bölgelerimizde, yaz aylarında sıklıkla yangınlar

görülmektedir.

2021 yılı içerisinde çıkan yangınlarında; uygulama, envanter yetersizliği ve tedbirsizlikler sebebiyle; yangınların önlenmesi hususunda büyük sorunlar yaşandı. Yangın bölgelerinde ki İtfaiye Daire Başkanlıkları ile iletişim halinde olarak yardım tırımızı bölgelere ulaştırdık. Bu süreçte tarafımız ile iletişime geçen kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile gerekli tüm bilgileri ve uygulama alanlarında yapılması gerekenleri paylaştık.

Her şeyden önce, yangın güvenliği hakkında; toplumsal yoğunluğun yüksek olduğu okullarda, iş yerlerinde, askeri ve devlet dairelerinde düzenli olarak yangın önleme ve söndürme eğitimi verilmeli ve yangın tatbikatı yapılmalıdır.

Dünyamızda yaşanan iklimsel dengesizlikleri göz önünde bulundurursak; devletimizin, sektördeki denetimlerini arttırması ile sektörde ki hizmet veren firmaların Avrupa standartlarına akredite olmuş düzeye gelebilmesi sağlanabilir. Bu durum sektörel ve toplumsal anlamda bilinçlenmeyi de arttıracaktır.

Yangın söndürme sistemleri ülkemizin ekonomisine doğrudan ve dolaylı yollarla büyük bir yer kaplıyor. Biz ATAK Yangın olarak uluslararası arenada ilerlerken, ülkemizdeki önemli projelerde de dışa bağımlılığı azaltıyor ve Türkiye ekonomisine önemli ölçekte bir karlılık sağlıyoruz.

4) Sektördeki yeniliklerden bahsedebilir misiniz? Yanmaz boya, yanmaz kumaş vb…

Teknoloji kullanımının artması ile birlikte yangından korunma sistemlerinin akıllı cihazlara entegrasyonunu sağlayan sistemler geliştirilmiştir. Bu sistemler yangın durumunda kullanıcının yangının çıkış noktasını doğrudan görebilmesini sağlamaktadır. Ağır metal kullanımına gereksinim duyulmadan; yanmaz boya, yanmaz kumaş gibi malzemeler ile üretilen yangın merdiveni ve benzer alternatif ürünler de sektördeki yenilikler arasındadır.

5)    Yangın söndürme ürünleri üreten firmaların sorumlulukları nelerdir?

Her şeyden önce toplumu bilinçlendirici bir ahlak ve görev ile ilerlemeliyiz. Sektörümüzün başlıca sorumluluğu; yangınlar hakkında yapacağımız aydınlatıcı çalışmalar ve eğitimlerdir.

Yangın söndürmede yüksek kalite sistemleri uygulama ve geliştirmenin dışında, çalışanlarımızı ve bu alanda staj yapan öğrencilerimizi, deneyimlendirme ve sektörelmühendisliği tam anlamıyla; teorik ve uygulamalı bir şekilde benimsetmeliyiz. Daha fazla kişi ve kurumlara ulaşmalıyız.Yangınlarda yaşanan kaybı minimize etmek için; şirketlerin inovatif ve kuramsal bilgilerini zenginleştirmeliyiz. Belirli standartlarımız ve kalite belgelerimiz var. Bunları sağlamak zorundayız. Genele değil, projeye özgü bakmak zorundayız. Aslında büyük bir sorumluluk içindeyiz. Yıllardır vurguladığımız iklim dalgalanması ile beraber yangınlar ile mücadele geçen yıllarda yaşadığımızdan çok daha büyük bir önem taşıyacaktır. Bu tür doğal afetlere öncelikle bizler hazır olmalı ardından toplumumuzu bilinçlendirerek hazır olmalarını sağlamalıyız.

6)      Sektörünüzün gördüğü ilgiden memnun musunuz, neler yapılmalı?

Sektörümüzün gördüğü ilgi; bilinçlenen toplum yapısıyla beraber daha olumlu bir ivme kazanacaktır. Okullarda, üniversitelerde, basın ve yayın organlarında, akademik alanlarda daha çok çalışılmalar yürütülmesi ve yangınla mücadeleye karşı eğitimlerin ivedilikle arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu alanda yapılan çalışmalara ise devletimizin ve sektörümüzdeki firmaların iş birliği                   içerisinde destek olması gerektiğini düşünüyorum. Değişmekte olan küresel iklim döngüsü ile birlikte ülkelerin yangın güvenliği konusunda aldıkları önlemleri yeterli bulmuyorum. Ayni zamanda Türkiye’nin bu konuda önemli ölçüde ilerleme kaydettiğini de söylemek doğru olur. Gerek yasal düzenlemeler, gerek insanların bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi ile birlikte gelecekte daha önemli ölçüde ilerlemenin sağlanacağını düşünmekteyim. Bizler bu konuya çözüm olarak şirketimiz bünyesinde bir eğitim birimi oluşturduk. E-portal eğitim sistemi oluşturarak toplumumuzu e-portal sistemimiz üzerinden vereceğimiz eğitim çalışmaları ile bilinçlendirmek hedefimiz.

7)      Yangın söndürücü geliştirme konusunda yeni projeleriniz var mı?

Çalışmaları devam etmekte olan iki adet e-ticaret uygulamamız ve patenti tarafımıza ait olan geniş renk yelpazesine sahip yangın söndürme cihazlarımız bulunmaktadır. Bu ürünler modern mimari çizgilere ayak uydurması amacı ile ortak yaşam alanları için tasarlanmıştır.

Yangın ile mücadelede kurtarma operasyonları için yeterli zaman sağlamak, mal ve can kaybını en aza indirmek amacıyla aktif ve pasif olmak üzere iki ayrı sisteme sahibiz.

Aktif yangından korunma sistemleri (sprinkler, ısı-duman detektörü vb.) yangını başlangıç aşamasında tespit etmek ve kontrolünü sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Pasif yangından korunma sistemleri ise (yapısal ve yapısal olmayan bina bileşenleri) yangına maruz kalma sırasında yapısal dayanıklılığı sağlamak ve yangının yayılmasını önlemek amacıyla tasarlanmıştır.

Çalışmalarımız proje bazlı olup, yangın güvenliği alınacak yerin riskine göre ürün-hizmet sunulmakta ve inovatif çözümler geliştirilmektedir.

 

İlgili Yazılar