Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Magazin
  4. »
  5. Çarşamba Kıvratması Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Tescillendi

Çarşamba Kıvratması Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Tescillendi

Kalın Haber Kalın Haber - - 2 dk okuma süresi

Çarşamba Kıvratması Türk Patent ve Marka Kurumu Tarafından Tescillendi

Çarşamba Kıvratması, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimiyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2021 yılında coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Bu özel tatlı, yörede geleneksel olarak yıllardır yapılan bir lezzet olarak öne çıkıyor.

Odun Ateşinde Pişirilen Çarşamba Kıvratması Yoğun İlgi Görüyor

Yoğurt, sıvı yağ, su, yumurta, karbonat ve buğday unuyla yoğrulan hamurun arasına yörede yetiştirilen fındık ve ceviz ile şekerin konulmasının ardından odun ateşinde pişirilen Çarşamba Kıvratması, özellikle ramazan ve bayramlarda büyük ilgi görüyor. Şerbetsiz olması sayesinde bayatlamayan bu lezzet, uzun süre tazeliğini koruyabiliyor.

Geleneksel Üretim ve Yöresel Malzemelerle Orjinal Lezzet

Çarşamba Kıvratması, yörede kadınlar tarafından imece usulüyle üretilerek iftar sofralarında ve bayramlarda tüketiliyor. İçeriğinde kullanılan ceviz, fındık, köy tereyağı ve köy yumurtası gibi yöresel malzemelerle üretilen bu tatlı, şeker oranının az olmasıyla da tercih ediliyor.

Yurt İçi ve Yurt Dışından Yoğun Talep

Üçüncü kuşak olarak üretimini sürdüren işletme, Çarşamba Kıvratması’nı Türkiye’ye tanıtmaya çalışıyor. Yurt içi ve yurt dışından gelen talepler doğrultusunda ürettikleri bu eşsiz lezzeti, özellikle Almanya’ya ihraç ederek gurbetçilerin beğenisine sunuyorlar.

Odun Ateşinde Pişen Yöresel Lezzet

Çarşamba Kıvratması’nın en belirgin özelliklerinden biri odun ateşinde pişmesidir. Bu özel pişirme tekniği, tatlıya eşsiz bir lezzet katarken, “kocakarı gerdanı” olarak da bilinen bu lezzet, geleneksel yöntemlerle hazırlanarak müşterilere sunuluyor.

İlgili Yazılar