Kalın Haber

Bebeklerde ve Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Bebeklerde ve Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Bebeklerde ve Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

- - 3 dk okuma süresi

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Peki çocuklar balık yağı kullanabilir mi? Balık yağı şişmanlatır mı? Balık yağının çocuklara zararı var mıdır?

Balık yağı gerçekten faydalı bir besindir. Faydası ise içerdiği omega-3 yağ asidinden gelmektedir. Balık yağının beyin ve sinir hücrelerinin sağlıklı çalışmasından, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna, otizm ve diyabete kadar pek çok sorunun önlenmesinde yardımcı olduğu görülmektedir. 

Çocuklar için de balık yağı 1 yaşından sonra doktora danışılarak güvenle kullanılabilir. Bebekler ise anne sütünden ve formül mamadan ihtiyaçları olan omega-3 yağ asitlerini karşılayabilirler. 

Alacağınız balık yağını seçim yaparken dikkatli olmalısınız. Balık yağları iki şekilde üretilir. Biri balığın bedeninden diğeri ise karaciğerinden üretilir. Balığın karaciğerinden üretilen balık yağları yüksek miktarda A vitamini içerir. 

Balık yağının yararlarından faydalanabilmek için ise, civa, kurşun ve diğer ğır metallerle kirletilmemiş, farmasötik kalitede balık yağı olması gerekir. Zararlı kimyasallar ve civaya maruz kalmış balıkların yağlarının tüketilmemesi gerekir. 

BALIK YAĞI ŞİŞMANLATIR MI? 

Balık yağının kilo aldırıp aldırmayacağı en çok konuşulan konulardan birisidir. Balık yağı hayvansal bir ürün olduğundan elbette kalori içerir. Ancak günlük belirtilen miktarda balık yağı kullanmak kilo aldırmaz. Yalnızca belirtilen miktarın dışında keyfi olarak tüketilen aşırı balık yağı kilo yapar. İçeriğiyle oynanmış balık yağı ürünleri de kilo alımına sebep olabilir. Bu yüzden doktorunuzun önerdiği ve doktorunuzun tavsiye ettiği dozajda balık yağı kullanmalısınız. Bir ölçek balık yağı 2 tatlı kaşığı bal ile eşdeğerdir. 

BALIK YAĞININ FAYDALARI NELERDİR? 

Dikkat eksikliği görülen çocuklarda balık yağı kullanımının sorunun giderilmesinde olumlu sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. 

Çocuklarda zihinsel gelişime ve öğrenme kapasitesinin artmasına yardımcı olur. 

Çocuklarda boy uzamasına da katkıda bulunur. 

Otizmli çocuklarda mega-3 yağ asitleri düşüktür, bu yüzden doktorlar günlük olarak balık yağı kullanımı önerirler. Ayrıca otizmden korunmak için de balık yağı kullanımı önerilir. 

BALIK YAĞININ ZARARLARI NELERDİR? 

Balık yağı doğru kullanıldığında bir zararı yoktur. Ancak doktorun önerdiği dozdan fazla almak yan etkilere sebep olabilir. Bu yan etkiler mide bulantısı, kusma, cilt döküntüsü, yüksek ateş gibi belirtilerdir. Ayrıca uzun süreli kullanımlarda E vitamini eksikliğine de sebep olabilir. Bu yüzden doktor kontrolünde tüketilmesi önemlidir. 

İlgili Yazılar