Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Barkot Etiket

Barkot Etiket

Basin Bülteni Basin Bülteni - - 3 dk okuma süresi

 

 

Barkot etiket, ürünlerin referans kodlamasının yapıldığı, hem plastik hem de kâğıt temel tabanlı üretilen, yapışkansız ve yapışkanlı olarak kullanılabilen bir etiket çeşididir. Etiketlerin üst bölümünde genellikle iş yerine dair bilgiler yer alır. Hem iş yerine hem ürüne hem de fiyata dair bilgilerin yer aldığı etiket, yazıcılar aracılığı ile basılmaktadır. Basımı da istenen ölçülere göre ayarlana bilmektedir. Rulo yahut ta tabaka şeklinde baskılı ve baskısız seçeneklerle üretilen barkot etiketler, iş yerleri için büyük avantajlar sunmaktadır.

 

Barkot Etiket Türleri

Eko termal etiket çeşidi, kullanım olarak oldukça yaygındır. Lamine ve termal karton çeşitleri de piyasada kullanım açısından kendine yer bulmaktadır. Kullanılan kâğıdın türüne ve cinsine göre çeşitlere ayrılan barkot etiket, ribonlu ya da ribonsuz şekilde baskı yapan yazıcı çeşitleri aracılığı ile basılmaktadır. Zebra ve Argox, en yoğun kullanılan barkot yazıcı çeşitlerdendir. Datamax ile Toshiba ve Godex gibi yazıcı çeşitleri de, piyasada yer almaktadır.

 

Baskı tekniği açısından barkot etiket ikiye ayrılır. Bunlar termal ve termal transfer adı verilen tekniklerdir. Ribon kullanılarak yapılan baskı türüne termal baskı denilir. Bu baskı ile etiketin daha fazla korunması amaçlanır. Zira dış etkenler olan ısı ve ışık, zamanla etiket üstünde deformasyona sebep olmaktadır. Baskı bu etkenlerin gücünü en aza indirger. Lamine edilerek yapılan baskıya da termal lamine adı verilmiştir. Kâğıt üstüne yapılan bu baskı ile etiketin ömrü uzatılmaya çalışılır. Top ve eko termal olmak üzere iki türü bulunmaktadır.

 

Genel anlamda barkot etiket türleri ise üç ana guruba ayrılmıştır. Bunlar; kâğıt, kumaş ve plastik temel tabanlı barkot etiketlerdir. Kâğıt etiket türlerinin ortak özelliği aynı maddeden imal edilmiş ve yırtılabilir olmalarıdır. Esneme özelliğine sahip plastik etiket ile yıkanabilir özellikli kumaş etiket de çeşitler arasında yerini alır.

 

İlgili Yazılar