Bakü Ağır Ceza Mahkemesi’nde aralarında Karabağ’daki sözde yönetimin siyasi ve askeri yetkililerinin de bulunduğu 15 kişi yargılanıyor. Cuma günü görülen son duruşma, Hocalı kasabası ve etrafındaki köylerde yaşanan soykırım ve toplu katliamlara tanıklık eden Azerbaycanlıların dinlenmesiyle başladı. Ardından katliama ilişkin görüntüler mahkeme heyetine gösterildi. Zanlılardan Madat Babayan sorgusunda, sivillere ateş açması emrini üstlerinin verdiğini söyledi. Kendisinin bu emri uyguladığını itiraf etti. Azerbaycan ordusunun 19 Eylül 2023’te Karabağ’da başlattığı antiterör operasyonları kapsamında yakalanan zanlılar, işgal döneminde bölgede işlenen cinayet ve işkenceden sorumlu tutuluyor. Bir sonraki duruşma 21 Nisan’da görülecek.
Hocalı Katliamı
Ermeni kuvvetleri, 1991’in son günlerinde harekete geçti. Hocalı’ya çıkan yolları ve civardaki köyleri ele geçirdiler. Öyle ki şehre yiyecek yardımı bile helikopterle havadan atılarak yapılabiliyordu. Aylar süren saldırılarını 25 Şubat 1992’de yoğunlaştıran Ermeniler, gece Sovyet Rus ordusunun o zaman Hankendi’de bulunan 366. motorize alayının da yardımıyla üç koldan saldırdı. Yüzlerce Azerbaycan Türkü öldürüldü. Sadece işgalle yetinmeyen Ermeniler, sivilleri toplu şekilde katlederek, esirlere acımasızca işkence yaparak 20. yüzyılın en kanlı katliamlarından birini gerçekleştirdi.
Soykırım ve Uluslararası Tepkiler
Azerbaycan Parlamentosu Hocalı’da yaşananların “soykırım” olduğunu ilan etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 22 Nisan 2010 tarihli kararında Hocalı’da yaşananlar, savaş suçları veya insanlık aleyhine suçlarla eş değer eylemler olarak görüldü. Bugüne kadar 18 ülkenin parlamentosu ve ABD’nin 24 eyaletinin meclisi, Hocalı’da yaşananları kınayan ve soykırım olarak gören kararları kabul etti. Azerbaycan, Hocalı’da yaşananları dünyaya duyurmaya devam ederek, uluslararası toplumdan suçluların cezalandırılmasını istiyor.