Kalın Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Almanya’da Biyo Atıklar Nereye Gidiyor?

Almanya’da Biyo Atıklar Nereye Gidiyor?

Basin Bülteni Basin Bülteni - - 4 dk okuma süresi

 

https://turbo-entsorgung.de/dachpappe-entsorgung/ atık bertaraf şirketinden aldığımız verilere göre. Almanya’daki biyolojik atıkların nereye gittiğini merak ediyor olabilirsiniz. Organik atıklardan kurtulmak için üç farklı yöntem vardır. Bunlar kompostlama, anaerobik çürütme ve karışık atıklardır. Bu yöntemler aşağıda özetlenmiştir. Almanya’da bioabfalle Restmull’da bertaraf ediliyor.

kompostlama

Biyo-atık, Almanya’daki tüm belediye katı atıklarının neredeyse %50’sini oluşturuyor ve mutfak artıkları ve yemek atıklarından çay poşetleri ve kahve filtrelerine kadar her şeyi içeriyor. Yaz aylarında, haneler ve işletmeler genellikle enerji ve bahçe kompostu üretmek için biyo-atık kutularını boşaltır. Birçok bölge sakini, geri dönüştürülebilir malzemelerini atmak için de bu kutuları kullanıyor.

Çevresel düzenlemeler bu teknolojinin benimsenmesini engelleme potansiyeline sahiptir. Örneğin, Avrupa Birliği’nin Yenilenebilir Enerji Direktifi, AB’de üretilen tüm elektriğin 2020 yılına kadar yenilenebilir kaynaklardan olmasını şart koşuyor. Ayrıca Yenilenebilir Enerji Direktifi, 2020 yılına kadar yüzde 20 ve 2030 yılına kadar yüzde 32 yenilenebilir enerji hedefleri oluşturuyor.

Biyo-atıkla ilgili bir diğer önemli endişe de plastik kirliliğidir. Yakın tarihli bir çalışmada, Bayreuth Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir kilogram ev çöpünün 150 kadar mikroplastik parçacık içerdiğini tahmin ettiler. Bu küçük parçacıklar önemli bir kirlilik kaynağıdır ve bu sistemlerden üretilen kompostun her yıl çevreye milyarlarca mikroplastik parçacık eklediği düşünülmektedir.

Anaerobik sindirim

Anaerobik çürütme, biyojenik atıkların arıtılması için kanıtlanmış bir yöntemdir. Bu yöntem uygun maliyetli bir süreçtir ve değerli bir enerji ve yenilenebilir enerji kaynağı olan biyogaz üretir. Sindirim sürecinden kalan artıklar da tarımda ikincil gübre olarak yeniden kullanılabilir. Almanya’da yaklaşık 850 biyogaz tesisi faaliyettedir. Yeni çevre koruma yasalarına göre, her yıl daha fazla biyogaz tesisi inşa ediliyor. Atıkların ve enerji bitkilerinin birleşik fermantasyonu için yeni süreç türlerinin geliştirilmesi esastır.

Avrupa Birliği (AB) biyo-atık için uzun vadeli bir vizyona sahip olsa da, çevresel düzenlemelerin bu atıkların alımı üzerinde bir etkisi olması muhtemeldir. Örneğin Yenilenebilir Enerji Direktifi, 2020 yılına kadar en az yüzde 10 yenilenebilir yakıt kullanımını gerektirir. Bu direktif ayrıca 2030 yılına kadar yüzde 20 ve yüzde 32 yenilenebilir enerji tüketimi için hedefler belirler.

karışık atık

Biyoatık, kompostlanabilen organik bir malzemedir. Kompostlanacak kadar bozulmayan plastik torbaları içermez. Kommunen’e bağlı olarak, kahverengi çöp kutusuna kül, et veya balık kalıntıları koymanıza izin verilmeyebilir. Bunu yaparsanız, Restmull’a veya geri dönüşüm kutusuna gitmeleri gerekir.

Avrupa’da, biyo-atık farklı endüstrilerde ve evlerden üretilmektedir. Çeşitli ülkeler yönetimi için farklı politikalar benimsemiştir ve bazıları zaten biyo-atık için ayrı koleksiyonlar benimsemiştir. Diğerleri hala en iyi uygulamaları belirleme sürecindedir. 2020 yılına kadar, tüm AB Üye Devletleri biyoatık üretimini raporlamalı ve özel önleme programlarına sahip olmalıdır.

AB’de gıda atıkları biyo-atıkların yaklaşık %60’ını oluşturmaktadır. Bu atık hem olumsuz çevresel etkiler hem de ekonomik maliyetlerle ilişkilidir. Bu nedenle gıda israfının önlenmesi birinci önceliktir. Gıda yeniden dağıtım platformları ve ikinci sınıf gıda satışları dahil olmak üzere çeşitli önleme önlemleri Avrupa genelinde uygulanmaktadır. Bununla birlikte, etkinliklerini değerlendirmek bir zorluktur.

 

İlgili Yazılar