Kalın Haber

Döviz kuru faiz kıskacında
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Döviz kuru faiz kıskacında

Döviz kuru faiz kıskacında

- - 5 dk okuma süresi

Gözler perşembe günü yapılacak PPK toplantısından çıkacak faiz kararında. Prof. Dr. Cem Başlevent, “Yabancı uzmanlar politika faizi için yüzde 20’yi dahi telaffuz ediyorlar. Eğer Merkez’in faiz kararı bu beklentileri karşılamazsa döviz kurunda yükseliş kaçınılmaz olur” diyor.

Döviz kuru faiz kıskacında

Havva Gümüşkaya

Merkez Bankası (TCMB), yılın üçüncü faiz kararını perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında verecek. ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde pandemi ile tarihi düşük seviyelere gerileyen tahvil getirilerinin yeniden yükselişe geçmesi TL’nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan para birimlerini baskılamaya devam ediyor. Erdoğan’ın düşük faiz ısrarına rağmen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında 100 baz puanlık faiz artışıyla politika faizinin yüzde 18’e yükseltilmesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın iki baskısı enflasyon ve kur.

Merkez Bankası’nın düşük faiz uygulaması yönetimin değişmesi ile son buldu. Ekim ayında yüzde 10,25 olan politika faizi Naci Ağbal döneminin ilk PPK toplantısında yüzde 15’e aralıkta ise yüzde 17’ye yükseltildi. Ocak ve şubatta ise beklentinin aksine faiz oranları sabit tutuldu. Böylece bankacılık sistemi aracılığıyla piyasaya pompalanan para yavaşlatılmış, döviz kurlarında ise bir miktar gevşeme sağlanmış oldu. Ancak bu durum kısa sürdü. Zira mart başı itibariyle TL yeniden değer kaybetmeye başladı. Böylece yılbaşından bu yana TL’nin tüm kazanımları kaybedilmiş oldu. 6,96’ya kadar gerileyen kur yeniden 7,50’nin üzerinde seyir ediyor.

Yüksek enflasyon ve kurdaki dengesizlik Merkez Bankası’nın faiz artırımına gideceği yönündeki görüşleri kuvvetlendiriyor. Zira şubat ayı enflasyonun yüzde 15,6’ya çıkarak 2019 yılının temmuz ayından bu yana en yüksek değeri aldı. Şubat 2021’de, endekste kapsanan 415 maddeden, 263 maddenin ortalama fiyatında artış gerçekleşti. Dolar fiyatlarındaki artışa paralel olarak gıda fiyatlarında da artış meydana geldi.

100 BAZ PUANA KURLAR DEĞİŞMEZ

Prof. Dr. Cem Başlevent, olası faiz artırımının etkilerini yorumladı. Faiz kararının beklentiyi karşılamadığı takdirde kurdaki yükselişin kaçınılmaz olacağını belirten Başlevent’in değerlendirmeleri şu şekilde: “Yapılan anketlerde Merkez Bankasi’nın faiz artıracağı beklentisi ağırlık kazanıyor. Bu da döviz kurlarındaki mevcut düzeyin artış tahminini içerdiği anlamına geliyor. Ayrıca Türkiye piyasalarıyla yakından ilgilenen yabancı uzmanlar politika faizi için yüzde 20’yi dahi telaffuz ediyorlar. Eğer Merkez’in faiz kararı bu beklentileri karşılamazsa döviz kurunda yükseliş kaçınılmaz olur. Olumsuz hava Borsa ve tahvile de yansıyabilir. Başkanın şimdiye kadarki iddialı söylemlerinden sonra enflasyonda da artış beklenirken, faizi sabit tutması düşük bir ihtimal olsa da, ekonominin daha fazla durgunluğa girmemesi için bu tercih edilebilir. Zira, ekonomik aktiviteyi yavaşlatan Covid 19 salgını yakın bir zamanda hayatımızdan çıkacak gibi görünmüyor. Beklenti 100 baz puan gibi desek, ki öyle sanırım. Kurlar değişmez, kredi ve mevduat oranlarına kısmen yansır. 200 puanlık bir faiz artırımı olursa kuru muhtemelen aşağı çekeceği için döviz borcu olan şirketlerin yararına olur.”

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

İlgili Yazılar