Kalın Haber

CHP'de yargı düzenlemeleri
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. CHP’de yargı düzenlemeleri

CHP’de yargı düzenlemeleri

- - 2 dk okuma süresi

Önümüzdeki hafta gözler CHP genel merkezinde olacak. Genel merkez 28 Haziran Pazartesi günü MYK, 30 Haziran Çarşamba günü ise parti meclisi toplantılarına ev sahipliği yapacak. Gündem, güçlendirilmiş parlamenter sistem için yapılan çalışmalar ve detayları.

CHP’nin sistem değişikliği önerisine ilişkin 5 başlığın yer aldığı taslakta en dikkat çekense yargı. Taslakta, “yargının tamamen tarafsız ve bağımsız olması sağlanacaktır” vurgusu yapılıyor.

Milliyet gazetesinin haberine göre, CHP’nin önersinde HSK’nın kaldırılması ve yerine Adalet Yüksek Kurulu’nun kurulması yer alırken, kurulun hâkimler ve savcılar olmak üzere iki ayrı daire olarak örgütlenmesi hedefleniyor. Adalet Bakanı ve bakan yardımcısı bu kurulda yer almayacak.

Taslakta yüksek yargı kurumlarına ilişkin de değişiklikler de yer alıyor. Buna göre, Yargıtay ve Danıştay üyeleri kurulması planlanan Adalet Yüksek Kurulu’nca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile vekili ise Yargıtay Genel Kurulu’nca seçilecek. Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay’ın kendi mensupları arasından belirleyeceği adaylardan oluşacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi, üniversitelerarası kurul ve Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’nca o adaylar, arasından nitelikli çoğunlukla seçeceği üyelerden oluşacak. Cumhurbaşkanı’na ise iki üye belirleme ve atama olanağı tanınacak.

Ve Yüksek Seçim Kurulu. YSK, seçim mahkemesi olarak yeniden yapılandırılacak. Üyeler, Yargıtay ve Danıştay genel kurullarınca seçilecek.
Kurulun kararlarına karşı AYM’ye başvuru hakkı tanınacak.

İlgili Yazılar